Umetnost za dugovečnost: Emina Čamo Lorbek slavi 90 godina života i 70 umetničkog rada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nebojša Kuzmanović i Emina Čamo Lorbek
Podelite vest

Emina Čamo Lorbek, slikarka iz Novog Sada, proslaviće 90. rođendan i 70 godina umetničkog rada, a za dva velika jubileja Arhiv Vojvodine organizovaće retrospektivnu izložbu njenih radova, kaže za Srbija vesti Nebojša Kuzmanović, direktor ove ustanove. Kuzmanović je nedavno posetio slikarku u njenom domu u novosadskom naselju Liman i uverio se u njeno dobro zdravlje i mladalački duh.

“Svako jutro je nova radost i kao da imam dvadeset godina”, reči su uz koje je slikarka Emina Čamo Lorbek dočekala svoje goste iz Arhiva Vojvodine.

U stanu u novosadskom naselju Liman živi sama, nakon što joj je suprug, antologijsko ime srpske muzičke kulture, kompozitor i dirigent Josip Lorbek, preminuo 2010. godine.

Uprkos godinama, vitalna je i još uvek slika. Po Kuzmanovćevim rečima, čita bar pet knjiga nedeljno, po koje sama odlazi u gradsku biblioteku.

“Emina je čudo, kako je susret sa njom bio lep doživljaj. Evo već  70 godina kako slika, pa smo dogovorili da joj napravimo izlozbu i povodom 70 godina rada i 90 godina zivota”, rekao je direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović.

Emina Čamo Lorbek, grafičar i slikar, rođena je u Beogradu 1932 godine, a svoj umetnički put odabrala je još 1954. godine, kada je diplomirala na Višoj pedagoškoj školi. Iste godine, na Prvim igrama studenata Vojvodine u Zrenjaninu, dobila je II nagradu za svoj rad u tehnici akvarela.

Kasnije su stizale i druge nagrade, sa izložbe u Vrbasu, 1995. godine otkupna Vitalova nagrada, za rad „Suncokreti“; nagrada 2000. godine na 29. Novosadskom salonu.

Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1980. godine,  na odseku grafike u klasi profesora Halil Tikveša, a tada je već iza sebe imala bogato iskustvo nastavnika.

Od 1954. do 1960, radila je u OŠ „Vasa Stajić“, a od 1960. do penzionisanja, 1992. godine u OŠ “Đorđe Natošević“ u Novom Sadu, kao nstavnica likovne kulture.

Galeriji Matice srpske je 2000. godine poklonila prvi deo svojih radova, već sledeće godine, od 22. juna do 20. jula, priređena je izložba Poklon – zbirka Emine Čamo Lorbek-crteži i grafike, na kojoj je prikazano njenih 68 radova.

U nekoliko navrata, od 2000. godine do 30. novembra 2012. godine, Emina je Galeriji Matice srpske poklonila ukupno 200 radova. Pored odabranih dela iz sopstvenog opusa, darovala je i dela stranih autora, kao i dela domaćih savremenih umetnika. Od 2001. godine uvrštena je među dobrotvore.

Izložba kojom će Emina Čamo Lorbek obeležiti dva velika jubileja biće organizovana u aprilu ove godine u Arhivu Vojvodine, a po rečima Nebojše Kuzmanovića to će biti retrospektivna izložba sa tridesetak njenih dela.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x