Otvorena izložba ,,Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda” u Novom Sadu (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MINRZS
Podelite vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković otvorio je sinoć u Muzeju Vojvodine izložbu ,,Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda”, koja je povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka, nakon Beograda i Niša, predstavljena i u Novom Sadu.

Selaković je rekao da nema tri slikovitije reči koje bolje opisuju istoriju našeg naroda nego što su to borba, sloboda i državnost, dodavši da su te reči međusobno povezane.

Bez borbe nema slobode, to jest, za nas Srbe sloboda bez države ne postoji, istakao je ministar, zahvalivši ujedno potpredsedniku Vlade i ministru odbrane Milošu Vučeviću na podršci u organizaciji ove izložbe.

On je podsetio na to da je izložbu povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz podršku Ministarstva odbrane i Grada Novog Sada.

Prema njegovim rečima, ova izložba je jedna karika, jedan beočug u lancu naših stremljenja i naše želje da negujemo i jačamo kulturu sećanja.

Borba za slobodu i državnost srpskog naroda ne bi postojala ni danas, niti bi u nama samima postojala ta klica i spremnost da se borimo i za slobodu i za državnost, da nismo vekovima negovali sećanje na naše slavne pretke, koji su zaslužni što danas imamo Srbiju slobodnu, uređenu na sigurnim temeljima, kao jednu evropsku staru poštovanu državu, poručio je ministar.

Izložba ,,Borba sa srpsku državnost i slobodu srpskog naroda” prvobitno je otvorena u Galeriji Doma Vojske u Beogradu, a zatim i u Galeriji savremene likovne umetnosti, odnosno u Oficirskom domu u Nišu.

Nakon uspešne i posećene izložbe u glavnom gradu naše zemlje, stvorila se inicijativa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane da ova izložba dobije putujući karakter i kao takva, prikazujući se kulturnim centrima Srbije, bude motiv za sećanje na važne događaje srpske istorije.

Samom idejom i izložbenim delima, slikama i vajarskim modelima vajara Zorana Ivanovića i slikara Nebojše Đuranovića prikazana je vizuelno uobličena, sa umetničkom komponentom, borba srpskog naroda za svoju slobodu i svoju državu.

Autor fotografija:
MINRZS

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x