Sud usvojio žalbu Djokovića, odbijen zahtev za ukidanje vize

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Podelite vest

Federalni sud u Melburnu poništio je danas odluku Vlade Australije o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaka Djokovića i naložio njegovo puštanje na slobodu.Konačnu odluku doneo je sudija Entoni Keli posle saslušanja koje je počelo nešto posle ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Keli je presudio da odluka o ukidanju vize “nerazumna”, naložio je da Vlada Australije plati sve troškove i da se Djoković pusti na slobodu u roku od 30 minuta.

Iako je sud presudio u Djokovićevu korist, vladin advokat Kris Tran je rekao da bi ministar za imigraciju Australije mogao ponovi da razmotri ukidanje Djokovićeve vize.

Prema zakonu o imigraciji Australije, ministar ima ovlašćenja i diskreciono pravo da ukine vizu iz bilo kog razloga. Tran, medjutim, nije precizirao razloge po kojima bi Djokoviću ponovo mogla biti ukinuta viza. Ako bi se to desilo, Djoković bi mogao da dobije zabranu ulaska u Australiju tri godine.

Djoković je sredinom prošle nedelje doputovao u Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazi u hotelu, koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

Na početku saslušanja, koje je nekoliko puta prekidano, najpre su odbranu izneli advokati srpskog tenisera.Sudija Entoni Keli je upitao šta je Srbin još mogao da uradi da ispuni uslove za ulazak u Australiju.On je primetio da je Djoković zvaničnicima na aerodromu u Melburnu dao medicinsko izuzeće koje je dobio od Teniskog saveza Australije i dva lekarska panela.

“Poenta zbog koje sam pomalo uznemiren je šta je više ovaj čovek mogao da uradi”, upitao je sudija Djokovićeveg advokata Nika Vuda.Vud se složio sa sudijom da Djoković nije mogao više.Priznajući da je malo “nervozan”, sudija je naveo da je Djoković dao dokaze od “profesora i izuzetno kvalifikovanog lekara” o njegovom zahtevu za medicinsko izuzeće.

Advokati su ukidanje vize Djokoviću opisali kao nelogično, iracionalno i pravno nerazumno.Prema rečima njegovih advokata, Djoković je bio “potpuno zbunjen” kada su ga nekoliko sati saslušavali na aerodromu. Oni su tvrdili da je tokom ispitivanja bio lišen sredstava komunikacije sa svojom pratnjom.

Nakon što su svoj slučaj predstavili vladini advokati, usledila je pauza nakon čega je sudija izrekao presudu.

Devetostruki šampion Australijan opena je pod stražom u hotelskom karantinu otkako mu je ukinuta viza, ali je sudija naložio da se najbolji teniser sveta pusti iz karantina tokom saslušanja, ali nije jasno gde se preselio.Virtuelno saslušanje je nekoliko puta prekidano zbog velikog broja ljudi iz celog sveta koji su želeli da prate postupak.

Australijan open počinje 17. januara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x