Pripadnik OVK na suđenju Tačiju: Saborci me 1999. pritvorili, ispitivali i teško prebili

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Insajder Video printscreen
Podelite vest

Iskazom svedoka da su ga vojnici OVK 1999. maltretirali tokom tronedeljnog pritvora, iako je bio njihov saborac, tužioci u Hagu nastavili su danas izvođenje dokaza protiv bivšeg lidera OVK Hašima Tačija i saoptuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Pred specijalni kosovskim sudom, pored Tačija, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Kransići. Zaštićeni svedok 3878 izjavio je da je početkom 1999. bio pripadnik OVK kada su ga drugi članovi te albanske paravojske uhapsili i pritvorili. Tokom “tri nedelje” u pritvoru OVK na lokaciji koja nije saopštena, svedoka su pripadnici OVK saslušavali i “teško prebili”, a od posledica pati i danas.

To je u sudnici preneo tužilac Metju Holing, sažimajući svedokove ranije izjave, budući da se njegovo svedočenje, preko video veze i na albanskom jeziku, odvijalo na zasedanju nedostupnom javnosti. U kratkom javnom delu iskaza, svedok je potvrdio da je ispred prostorije u koju je bio zatvoren stajao naoružani stražar OVK.

Svedok je kazao i da, tokom vremena provedenog u pritvoru, nije bio ni za šta zvanično optužen, niti izveden pred sudiju. Iz pritvora OVK, svedok je, posle tri nedelje, bio pušten.

Dok ga je unakrsno ispitivao Tačijev branilac Luka Mišetić, svedok 3878 je potvrdio da se, pošto je bio oslobođen, vratio u svoju jedinicu OVK, gde je ostao do kraja rata. Pre pritvora, svedok je u OVK bio “duže od godinu dana”.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x