Stručnjaci zabrinuti zbog cvetanja algi na Gružanskoj akumulaciji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Pojava “cvetanje algi” na Gružanskoj akumulaciji, sa koje se pijaćom vodom snabdeva više od 200.000 potrošača u centralnoj Srbiji, zabrinjava stručnjake koji ukazuju na opasnosti od toksina i apeluju da se proverava njihova koncentracija u vodi, saopšteno je iz udruženja “Ekomar”.

Najintenzivnije “cvetanje algi” na veštačkom jezeru zabeleženo je ovog leta, počev od kraja jula u trajanju oko dve nedelje, što je bilo posebno vidljivo u plićim delovima uz obalu i u delu “Knićko polje”.

“Bila je promenjena boja, osećao se neprijatan miris, nakupine su bile vidljive u vodi,  na svim biljkama i predmetima u vodi i na samoj obali”, rekla je agenciji Beta Snežana Simić, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu i član Udruženje “Ekomar”, koje je putem svoje Fejsbuk stranice obavestilo javnost o “cvetanju algi”.

Simić je ocenila da je intenzitet “cvetanja” na kraju avgusta manji, ali da je u plićim delovima jezera i dalje prisutno.

Ona je objasnila da je “cvetanje” zapravo prenamnožavanje algi i cijanobakterija u uslovima kada je u vodi povećana količina neorganskih materija, fosfata i nitrata, i visoka temperatura vode od 26 do 27 stepeni.

Simić je upozorila da je posebno opasno ukoliko “cvetaju” takozvane toksične alge, kao i da takva voda ne bi smela da se koristi za rekreaciju, napajanje životinja, navodnjavanje, a naročito ne za vodosnabdevanje bez prethodnog tretmana u fabrikama za peradu vode.

“Tehnološki procesi dobijanja čiste vode u uslovima ‘cvetanja’ su prilično skupi, što dovodi i do povećanja cene vode”. kazala Simić i dodala da je zbog “cvetanja” akumulacije neophodna veća pažnja nadležnog komunalnog preduzeća.

Simić je navela da je prema Pravilniku o parametrima ekološkog i hemijskog statusa površinskih voda, takva voda “V klase”, i u pitanju je loš ekološki potencijal.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x