Rusija prekida isporuku struje Finskoj zbog neplaćanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

A Russian Imperial double-headed eagle is seen in front of a Sweden flag on the Czarina's Stone in the Market Square, in Helsinki, Finland, Friday, May 13, 2022. Finnish leaders announced Thursday their belief that Finland should join the world's biggest military organization because of Russia's war in Ukraine. Sweden could soon follow suit. (AP Photo/Martin Meissner)
Podelite vest

Rusija će prekinuti isporuku struje Finskoj od danas zbog neplaćanja, saopštio je snabdevač RAO Nordic Oy, koji je 100 odsto u vlasništvu ruske firme InterRao.

Ovo je saopšteno u vreme kada rastu tenzije između Moskve i Helsinkija koji je objavio da bez odlaganja želi da postane član NATO, podstaknut ruskom ofanzivom u Ukrajini.

Moskva na tu nameru ne gleda dobro i zapretila je vojno-tehničkim odgovorom.

Kompaniji RAO Nordic Oy, sa sedištem u Helsinkiju, nije plaćena struja isporučena Finskoj od 6. maja, navela je ta grupa u saopštenju, i dodala da nema sredstva da plati struju uvezenu od Rusije.

“To je vanredna situacija i prvi put se događa u više od 20 godina. Prema tome primorani smo da prekinemo uvoz struje od 14. maja”, navodi snabdevač u saopštenju.

Izražava se nada da će situacija uskoro biti poboljšana, a isporuke struje iz Rusije nastavljene.

RAO Nordic je glavni uvoznik struje iz Rusije ka nordijskim tržištima i aktivan je u Evropskoj uniji od 2002.

Finski predsednik i premijerka u četvrtak su izarzili spremnost da se njihova zemlja bez odlaganja pridruži NATO, i da će tu odluku preneti Alijansi u nedelju.

Kremlj je naveo da bi ulazak Finske u NATO predstavljalo pretnju za Rusiju.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x