Monografiju Sofesta povodom pola veka priredio Dejan Dabić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U Centru za kulturu u Sopotu 9. jula je predstavljena monografja “50 godina Filmskog festivala u Sopotu” koju je priredio  Dejan Dabić, filmski kritičar, urednik filmskog programa NKC, član slelekcione komisije Filmskih susreta u Nišu i umetnički direktor Martovskog festivala dokumentarnog filma u Beogradu.

Monografija “50 godina Filmskog festivala u Sopotu” daje kratki istorijat te manifestacije koja je započeta 1972. godine kao Slobodarske filmske svečanosti, potom menjala koncepte u skladu s društvenim prilikama, a u aktuelnom periodu, kao Sopotski filmski festival – Sofest, ima ambiciju da preraste u nacionalni filmski festival.

Monografiju povodom jubileja Sofesta priredio je Dejan Dabić, a na promociji, održanoj 9. jula u Centru za kulturu u Sopotu, učestvovali su i umetnički direktor 50. Sofesta Aleksandar Avramović, predsednik festivalskog Odbora i predsednik Opštine Sopot Živorad Milosavljević, kao i nekadašnji selektor sopotskog festivala Radoslav Zelenović.

“Naš jubilej obeležili su rekordi. Svečano otvaranje 50. izdanja okupilo je najveći broj ljudi do sada, a u takmičarskom programu imamo najviše filmova (26)”, istakao je Avramović.

Dejan Dabić je knjigu koncipirao u tri dela: Uvodni tekstovi (koje potpisuju Milosavljević, Avramović i Dabić), Istorijat festivala i Učesnici i svedoci.

“Najvažniji mi je drugi deo zato što smo prikupili sve podatke o programima, nagradama i njihovim nazivima. Kroz te promene može se ponešto zaključiti i o društvenom kontekstu u datim periodima”, rekao je Dabić.

Na prvim Slobodarskim filmskim svečanostima 1972. godine dodeljene su nagrada za najslobodarskiji film i glumačke nagrade – “Junak” i “Junakinja Kosmaja”. Od 1973. najbolji film je dobijao nagradu Statueta Sloboda, dok su glumci ostali “Junaci Kosmaja” do 1984, kada su i oni počeli da primaju Statuetu Sloboda.

Manifestacija je 1992. godine promenila ime u Filmski festival Sopot, a nagrade su nazvane “Srebrna traka”, da bi 1996. godine bile vraćene Statuete Sloboda. Zatim je 2007. ime festivala dodato Sofest, uvedene su i nove kategorije nagrada, a najbolji film je dobijao Veliku statuetu Sofest, dok je Statueta Sloboda ostala kao nagrada publike…

Niz promena je nastavljen, zbog čega, kako je primetio Dabić, nije lako ni guglovati laureate, ali sada je u monografiji sve precizno navedeno.

Monografija je ilustrovana brojnim fotografijama. Priređivač Dejan Dabić u knjizi navodi da je koristio i publikacije objavljene povodom 25, 30, 35 i 40 godina festivala u Sopotu, objavio je Portal za kuluru jugoistočne Evrope.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x