BEZBEDNOST U LOVU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Lovački savez Srbije
Podelite vest

Važan i sastavni deo lova je svakako bezbednost, lov mora biti bezbedan za sve učesnike u lovu, tu se podrazumevaju lovci, pogoniči i njihovi psi, a svaki lov je uspešan kada se iz njega vratimo živi i zdravi i na broju.
Lov može biti pojedinačni i grupni.

Pojedinačni lov se uglavnom organizuje sa čeke, dočekom sa zemlje, piršom, tj. traženjem, dozivanjem (vabljenjem) i zapregom , obavezno uz prisustvo stručnog pratioca, koji nije tu samo da bi procenio i pronašao predmetnu divljač u lovištu, već da bi lovca naveo da što bezbednije i sigurnije izvrši odstrel. U pojedinačnom lovu, najvažnije je poznavati konfiguraciju terena, jer se ovom lovu uglavnom lovi oružjem sa olučenim cevima velikog dometa, pa je bitno da se prilikom pucanja otkloni svaka mogućnost da ispaljeni projektil završi u pogrešnom pravcu. Kada se lovi sa čeke, smanjena je mogućnost za ugrožavanje bezbednosti, jer se same lovačke čeke pozicioniraju tako da daju dobru preglednost za siguran hitac. Kod lova piršom, tj. pretragom terena, ne možemo uvek predvideti u kom trenutku i na kojoj poziciji ćemo uočiti divljač, zato je neophodno dobro poznavanje konfiguracije terena, navika divljači i eventualnog kretanja ljudi kroz lovište (poljoprivrednici, rekreativci i sl.), zato je ovde uloga stručnog pratioca od presudnog značaja za bezbedno i uspešno odvijanje lova.

Grupni lov se organizuje pogonom, prigonom i kružni lov, gde se pogonom i prigonom uglavnom love divnja svinja, vuk, šakal i lisica dok se kružnim lovom uglavnom lovi zec. Neophodno je da svaki učesnik u grupnom lovu bude vidno obeležen fluorescentnim markerima (prsluk, traka na rukavu ili šeširu, kačket). Pošto u lovu pogonom učestvuju i psi, takođe je poželjno da okovratnik bude u nekoj od florescentnih boja, preporučljivo je da se na okovratnik okači zvonce. Važnu ulogu u organizaciji grupnog lova ima vođa grupe, koji je dužan da pre lova upozna učesnike lova sa načinom organizacije i odvijanja lova, precizno definiše kretanje pogoniča i još preciznije organizuje doček. U zavisnosti od lovne divljači, konfiguracije terena i u skladu sa zakonskim odredbama definiše se upotreba oružja i municije koja će se u lovu koristiti. U skladu sa svim prethodno dogovorenim, grupovođa postavlja doček i precizno definiše pravac/ugao u kome se sme pucati na divljač. Ukoliko svi učesnici lova poštuju dogovor, prilika za ugrožavanje bezbednosti u lovu je minimalna.
Posebnu pažnju treba obratiti na rukovanje oružjem, punjenje oružja treba izvesti sa cevima uperenim ka zemlji i u suprotnom pravcu od ostalih učesnika u lovu, poželjno je da se oružje puni tek kada se stane na mesto dočeka, kada se krene u pretragu terena ili tek kada se popnemo na čeku. Nebezbedno je nositi napunjeno oružje dok se krećemo u koloni do mesta dočeka, dok se penjemo na čeku ili silazimo sa nje.Za vreme doručka, fotografisanja ili susreta sa lovcima u lovištu, oružje treba da bude prelomljeno, kod prelamača, dok je kod obrtnočepnih i poluautomatskih pušaka neophodno da zatvarač bude u zadnjem položaju. Oružje je svakako sve vreme zakočeno do trenutka podizanja u rame i nišanjenja.

Svedoci smo da se nezgode dešavaju, naročito u grupnom lovu divlje svinje, gde se koristi oružje sa olučenim cevima ili jedinačna zrna iz glatkih cevi, pa su eventualna ranjavanja zbog toga često sa smrtnim ishodom. Apelujemo na sve lovce i učesnike u lovu, da uvek poštuju dogovor, ne napuštaju svoja mesta na dočeku bez prethodne najave i ne pucaju u pravcu svojih kolega, njihovih pasa ili u mete za koje nisu sigurni da predstavljaju lovnu divljač.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x