Zašto treba jesti kiseo kupus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Foto: O.S.R.

Da li znate da kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu, što ovu namirnicu čini vrlo korisnom po naše zdravlje.

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C).

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu.

Beleže se i  lekovita svojstva kiselog kupusa: poboljšava raspoloženje, organizam čini otpornim na stres, aktivira razmenu materija u mozgu, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće, pomaže kod izgradnje kostiju, reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, jača imunitet i povećava snagu mišića i doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Dakle i za ovu zimu, koja  protiče u duhu COVIDa 19, naša preporuka je kiseo kupus.

 

Foto: O:S.R.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x
()
x