Vučić: Izgradnja pruge Beograd-Niš najveći infrastrukturni projekat, velika pomoć EU

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izgradnja brze pruge Beograd-Niš najveći infrastrukturni projekat u Srbiji koji se realizuje uz veliku pomoć Evropske unije.

On je u Beogradu na centralnoj železničkoj stanici Prokop, posle potpisivanja sporazuma o prvoj  tranši bepovratne pomoći EU za izgradnju deonice brze pruge Beograd-Niš, ukupne vrednosti oko 600 miliona evra, rekao da bi Srbija mogla da se menja na bolje bez pomoći EU.

EU je, kako je istakao, od 2000. godine za infrastrukturne projekte u Srbiji dala pomoć od 420 miliona evra.

“Vrednost projekta izgradnje brze pruge Beograd-Niš je dve milijarde i 775 miliona evra, od čega je kredit Evropske investicione banke 1,1 milijarda evra, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj 550 miliona evra, grant EU je 610 miliona evra, a ostatak od 552 miliona evra će finansirati Srbija”, rekao je Vučić.

Naveo je da će pruga Beograd-Niš biti završena 2027. godine, a da će se vozovi na njoj kretati brzinom 200 kilometar na sat.

“Do Niša će se iz Beograda stizati za sat i po, umesto za šest sati koliko sada traje putovanje, a iz Budimpešte za manje od četiri i po sata”, rekao je Vučić.

Istakao je da će izgradnja brze pruge do Niša imati veliki značaj za razvoj Srbije i privlačenje kompanija, što je uslov za ostanak ljudi u zemlji, pre svega na jugu Srbije.

“Prosečna plata u Nišu je 670 evra, a u beogradskoj opštini Vračar 1.250 evra, u Novom Sadu 880 evra. Zato moramo da razvijamo jug Srbije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x