VJT: Uhapšeno 25 osumnjičenih za poreska krivična dela i pranje novca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google StreetView printscreen
Podelite vest

U koordiniranoj akciji Uprave kriminalističke policije i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu danas je uhapšeno 25 osumnjičenih za poreska krivična dela i pranje novca, kojima je budžet Srbije oštećen za skoro 18,5 miliona dinara.

Uhapšeni su T.P, S.V, V.M, P.B,M.R, D.M, M.S, V.F, G.M, M.M, I.M, P.M, M.P, P.R, I.P, A.A, M.Ć, M.J, D.P, G.M, N.V, M.R, J.V, M.R. i S.R., a za još jednim osimnjičenim se traga, saopštilo je VJT. Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela “poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost”, “poreska utaja” i “pranje novca”.

Sumnja se da je privredno društvo “Pro tech max” čiji su vlasnici i zakonski zastupnici S.V. i T.P. od početka 2019. godine na osnovu falsifikovanih faktura vršilo uplate privrednim društvima “Masario”, “Collazen V.I.P.” i “R&M Riana” čiji su stvarni vlasnici V.M. i P.B.

Dalje su uplaćene novčane iznose privredna društva “Masario”, “Collazen V.I.P.” i “R&M Riana” prebacivala na račune fizičkih lica bez pravnog osnova, nakon čega su fizička lica istog dana ili sutradan novac podizali sa svojih računa u gotovini i predavali ga V.M. ili P.B.

Falisifikovane fakture su T.P. i S. V, osim za prebacivanje novca bez pravnog osnova na račune privrednih društava, iskoristili i za umanjenje poreskih osnovica poreza na dobit za privredno društvo “Pro tech max”, navodi VJT.

Na ovaj način oni su, kako sumnja tužilaštvo, budžet Republike Srbije oštetili za 18.421.679 dinara.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x