U Srbiji od danas predizborna tišina, glasanje u nedelju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U Srbiji je danas na snazi izborna tišina koja će trajati do nedelje u 20.00, kada će se zatvoriti biračka mesta.

Tokom izborne tišine zabranjeno je da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, predstavljaju kandidati ili liste na izborima i njihovi izborni programi.

Građani Srbije će na vanrednim parlamentarnim izborima u nedelju birati 250 poslanika Skupštine Srbije, a osim parlamentarnih, glasaće se i na pokrajinskim izborima u Vojvodini, kao i na lokalnim u 65 gradova i opština, među kojima je i Beograd.

Republička izborna komisija saopštila je ranije da je ukupan broja birača u Srbiji za parlamentarne izbore 17. decembra 6.500.165, a glasaće se na ukupno 8.273 mesta.

Ukupan broj birača u Beogradu je 1.613.190 i oni će glasati na 1.198 biračkih mesta.

Na zbirnoj listi za parlamentarne izbore nalazi se 18 lista sa ukupno 2.818 kandidata za poslanike.

Pod rednim brojem jedan na izbornoj listi je “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”, druga je lista “Ivica Dačić-Premijer Srbije”, a pod rednim brojem tri je lista “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”.

Četvrta po redu je lista Dveri i Zavetnika “Nacionalno okupljanje”, a potom, na petom mestu nalazi se “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju”, dok je šesti Savez vojvođanskih Mađara.

Na sedmom mestu je koalicija “Srbija protiv nasilja”, na osmom “Ujedinjeni za pravdu” koju čine stranka Pravda i pomirenja i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, pod brojem devet je Stranka demokratske akcije, a deseta po redu je lista Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju.

Pod brojem 11 je Narodna stranka, 12. po redu je koalicija Dobro jutro Srbijo koju čine “Dosta je bilo”, Socijaldemokratska stranka i “Otete bebe”, na 13. mestu je lista “Politička borba Albanaca se nastavlja”, dok je pod brojem 14 lista “Mi – Glas iz naroda” Branimira Nestorovića.

Na 15. mestu je lista “Srbija na Zapadu – Da se struka pita”, na 16. Ruska stranka, 17. po redu je “Mora drugačije” Čedomira Jovanovića, dok je 18. Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina.

Kada je reč o beogradskim izborima, građani će birati između 14 izbornih lista.

To su liste “Aleksandra Vučić – Beograd ne sme da stane”, “Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila-gradonačelnik Beograda”, “Srbija protiv nasilja– Dobrica Veselinović – Vladimir Obradović”.

Uz listu “Naciononalno okupljanje” pokreta Dveri, stranke Zavetnici i javnih ličnosti tu je i lista koalicije NADA koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Tu su i liste “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”, “Narodna stranka – siguran izbor, ozbiljni ljudi” i “Da se vojska na Kosovo vrati – Miša Vacić”.

Uz listu “Saša Radulović (Dosta je bilo -DJB)- Duško Vujošević, Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Beograde” tu je i lista “Usame Zukorlić – Promena je pobeda– Stranka pravde i pomirenja”

Tu su i liste “Srbija na Zapadu – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – Da se struka pita – Vladimir Kovačević”, “Ćale, ovo je za tebe”, “Mi-glas iz naroda, Aleksandar Jerković” i “Čedomir Jovanović – mora drugačije”.

Biračka mesta otvaraju se u 7.00, a zatvaraju u 20.00 časova.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x