Đilas: U biračkom spisku u Beogradu danas 5.000 birača manje nego na izborima u decembru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Dnevnik printscreen
Podelite vest

Lider opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je danas izjavio da je na izborima 17. decembra u biračkom spisku u Beogradu bilo 1.613.369 birača, a danas ih je 1.608.414, 5.000 manje.

Za televiziju N1 je rekao da je do tako naglog pada došlo zbog toga što su izbori prošli, pa su, kako je ukazao, “ljudi koji su imali fiktivno prebivalište u Beograd počeli da se odjavljuju, a ne upisuju se novi fantomski birači”.

Ta televizija je podsetila da će koalicija “Srbija protiv nasilja” čiji je SSP deo, sutra, u petak, Ustavnom sudu predati zahtev za poništavanje republičkih izbora, i da će tim povodom ispred tog suda u 18.00 sati početi protest.

Najavio je da će na protestu ispred Ustavnog govoriti pravnici, a ne političari. Protestna kolona će potom otići do obližnjeg sedišta Radio-Televizije Srbije (RTS) koja je, po rečima Đilasa, “ključ dezinformisanja u Srbiji”.

“To je realnost, znamo mi u kakvom su stanju institucije, zato su bile korisne izjave evropskih poslanika, 8. febraura treba da se glasa o rezoluciji o Srbiji”, kazao je lider SSP.

Evroposlanik Klemen “Grošelj je rekao: ‘Tražite od građana Srbije da se obrate institucijama’, ali te institucije su bile deo izborne krađe. Moramo da ispunimo sve što je deo institucionalne borbe, zalažemo se da institucije u ovoj zemlji postoje”, rekao je on.

Đilas je ponovio da su i republički i beogradski izbori pokradeni i da je situacija u glavnom gradu “potpuno jasna” za šta postoji “milion dokaza”. Naveo je da je na izborima 17. decembra pravo glasa na lokalnim izborima u Beogradu imalo 1.613.369 birača, a da ih je danas 1.608.414.

“Za 20 meseci (od prethodnih gradskih izbora) upisano je 13.000 birača. Znači: 20 meseci svakog meseca je bilo 600 birača više, i za 30 dana posle izbora se taj broj smanji za 5.000!? To nije moguće i posledica je dve činjnice: oni koji su bili fiktivno prijavljeni ispisuju se i vraćaju se u svoja mesta, a i sad ne upisuju nove birače, jer nema potrebe, izbori su prošli”, kazao je Đilas.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x