U Beogradu uhapšena međunarodna grupa kriminalaca zbog pranja novca preko nekretnina u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: GoogleStreetView printscreen
Podelite vest

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je u koordinaciji sa SBPOK i policijskim službama Velike Britanije danas u Beogradu uhapšeno šest osoba zbog sumnje na pranje novca, odnosno ulaganje u nekretnine novca stečenog kriminalom.

Uhapšeni su: J.R, M.R, E.R, I.R, L.R. i M.N. dok se dvoje osumnjičenih nalazi van teritorije Srbije i trenutno su nedostupni državnim organima.

Ta grupa je u vremenskom periodu od 2. februara 2018. godine do 15. decembra 2023. godine na teritoriji Srbije oformila organizovanu kriminalnu grupu koja je novac stečen kriminalnom delatnošću ulagala u kupovinu nekretnina i tako uvodila u legalne novčane tokove.

Sumnja se, da je ulaganje imovine koja je proistekla iz kriminalne delatnosti osumnjičenog R.K.R u Švajcarskoj kao i kriminalne delatnosti osumnjičenog Lj.R. u Velikoj Britaniji stečeno tako što su provaljivali u veći broj objekata u te dve zemlje koji su bili u vlasništvu imućnih oštećenih lica i tako uzimali gotov novac i druge skupocene predmete.

Protiv osumnjičenog Lj.R. se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog sumnje da je na taj način pribavio ukupno 26 miliona funti i time oštetio Frenka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Višaija Šrivadanapraba, bivšeg vlasnika FK “Lester”, ćerku bivšeg vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona Tamaru Eklston i njenog supruga Džeja Rutlanda.

U saopštenju je navedeno da je osumnjičeni R.K.R osuđen u Švajcarskoj zbog više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka.

Osumnjičeni Lj.R i R.K.R su osumnjičeni da su novac koji su probavili krivičnom delatnošću davali ostalim pripadnicima te organizovane kriminalne grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocenih nekretnina na teritoriji Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila i na taj način pokušali da ilegalno stečeni novac integrišu u legalne novčane tokove.

U toku su pretresi na više lokacija na teritorji Srbije, a Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo račune, nekretnine za koje se sumnja da su stečene od kriminalne delatnosti kao i skupocena vozila.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x