TS: Agencija za sprečavanje korupcije izbegava da objasni svoje propuste

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Insajder Video printscreen
Podelite vest

Transparentnost Srbija (TS) odbacila je danas navode Agencije za sprečavanje korupcije iznete u saopštenje u kojem se tvrdi da su izjave direktora TS Nemanje Nenadića neutemeljene, a u kojem se ne citira ni jedna izjava koja bi za Agenciju bila sporna.

“Pošto je Agencija ‘skrenula pažnju’ svima koji prate i komentarišu njen rad, da treba da ukažu gde je propisano da Agencija nešto ‘mora’ ili ‘može’ da uradi, jer bi suprotno ‘narušilo nezavisnost postupanja’ ovog državnog organa, TS je objavila reagovanje u kojem se citiraju odredbe Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i objašnjava šta je Agencija do sada propustila da uradi, povodom informacija koje je prethodno objavio CINS, da bi utvrdila da li došlo do povrede pravila u vezi sa finansiranjem rada kol centra SNS”, objasnili su iz Transparentnosti.

Ponavljaju da je Agencija propustila da utvrdi da li je Zakon povređen ili ne, postupak za utvrđivanje činjenica nije pokrenut po službenoj dužnosti, već tek na osnovu prijave, propuštena je prilika da se od SNS i CEROB zatraže svi podaci od značaja za kontrolu, te da nije iskorišćena zakonska mogućnost da se dokazi prikupe i od fizičkih lica koja su imenovana u CINS-ovom tekstu.

Dodali su da u saopštenju agencije koje su preneli brojni mediji, nije naveden ni jedan citat iz izjava koje je Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti, niti bilo koji drugi predstavnik TS davao odgovarajući na pitanja novinara povodom odluke Agencije po jednoj od prijava koju je podnela TS, niti se navodi bilo koji medij gde su te izjave objavljene.

“Najveći deo saopštenja Agencije odnosi se na pitanja koja uopšte nisu bila predmet komentara TS. Pored toga, Agencija je na neistinit način prenela delove prijave TS, čime je dodatno dovela javnost u zabludu o tome šta je prema mišljenju predstavnika TS bilo sporno u njenom postupanju u ovom predmetu”, naveli su u saopštenju.

Transparentnost je još jednom ponovila sve navode i ocene na koje Agencija za borbu protiv korupcije nije reagovala, kao i članove zakona koji su prekršeni kada je reč o finansiranju političkih aktivnosti.

Agencija za sprečavanje korupcije ocenila je ranije da su “neutemeljene tvrdnje” programskog direktora Transparentnost Srbije (TS) Nemanje Nenadića o postupanju Agencije po prijavi TS protiv Srpske napredne stranke (SNS) u vezi sa radom kol centra u izbornoj kampanji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x