SSP: Zloupotreba veštačke inteligencije za obračun sa političkim protivnicima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/geralt
Podelite vest

Stranka slobode i pravde (SPP) saopštila je danas da joj je vlasnik TV Pink Željko Mitrović ovih dana pokazao “kako će vlast zloupotrebljavati veštačku inteligenciju za obračun sa svojim političkim protivnicima”.

SSP je navela da je Mitrović najpre 7. avgusta na društvenoj mreži Tviter, potom i na Tv Pink, objavio montirani prikaz potpredsednice SPP Marinike Tepić, koristeći njen lik i video sekvencu iz gostovanja u emisiji “Utisak nedelje”, ali uz simulaciju njenog glasa sa umetnutim izmišljenim rečenicama koje lažno prikazuju kako se ruga i na uvredljiv način govori o kolegama iz opozicije.

“Pet dana kasnije, 12. avgusta, Mitrović objavljuje na isti način montiran prikaz predsednika SPP Dragana Đilasa iz emisije Utisak nedelje, kojim ga svesno i sa namerom prikazuje kao bezobzirnog, bahatog i nasilnog čoveka, koji vređa svoje kolege”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Mitrović ove prikaze emitovao i na svojoj televiziji Pink u udarnim terminima, uz najavu kao svoj lični “autorski projekat”.

“Ovakve zloupotrebe sasvim sigurno nisu dozvoljene. Čak i ako Mitrović pokušava da se sakrije iza najave ‘zabavno-satiričnog formata’ i da su ‘svi događaj i sadržaj izmišljeni’, oni su pripremljeni na taj način da su lica, glas i izgovor u potpunosti izjednačeni sa autentičnim, da bi na taj način Mitrović izazvao zabunu kod gledalaca, obmanuo ih i sa namerom stvorio sliku da su ovi prikazi Đilasa i Tepićeve autentični”, navela je stranka.

“Naravno da nije slučajno izabrao dvoje lidera najjače opozicione stranke, umesto na primer direktora BIA Aleksandra Vulina kako priča o svom branju paradajza na ‘Jovanjici’, Gašića kako se priprema likvidacija inspektora koji su otkrili ‘Jovanjicu’ ili (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića kako daje naloge o rušenju u Savamaloj”, dodaje se u saopštenju.

SSP je naveo da je Srbija postala primer kako izgleda zloupotreba veštačke inteligencije “kada padne u pogrešne ruke”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x