SSP: Izbor Đukić Dejanović za ministarku prosvete je rehabilitacija devedesetih

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen ALO
Podelite vest

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da nema primedbi na stručnu biografiju nove ministarke prosvete u domenu medicine i psihijatrije, ali da je “politički gledano”, izbor Slavice Đukić Dejanović na tu funkciju “potpuno neprihvatljiv i neprimeren u ovom ili bilo kom budućem trenutku”.

SSP navodi da zbog toga što je za novog ministra prosvete izabrana penzionisana profesorka kragujevačkog Univerziteta, ne može a da se ne pomisli “da je u pitanju rehabilitacija politike devedesetih”, jer je ona bila bliski prijatelj porodice Slobodana Miloševića.

“Tome u prilog ide i promocija Marka II Miloševića u funkcionera vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS), povodom proslave 33 godine od postojanja iste. A devedesete su vreme kada smo bili pod sankcijama, izolovani od sveta, davili se u hiperinflaciji, kada su ubijeni (Slavko) Ćuruvija i Ivan Stambolić, vreme kada su ljudi ginuli u ratovima, a naša zemlja bila bombardovana. To je vreme kada je Slavica Đukić bila visoki funkcioner tada i sada vladajuće SPS. Njoj je tada bilo dobro”, navodi se u saopštenju.

SSP podseća da su u srpskoj Vladi 90-tih godina bili Vojislav Šešelj, Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Milovan Bojić, Jorgovanka Tabaković, Milan Beko, Maja Gojković, odnosno “SPS, JUL i radikali danas poznatiji pod nazivom Srpska napredna stranka”.

“U to vreme Slavica Đukić Dejanović je bila prorektor Univerziteta u Kragujevcu i direktor KBC Kragujevac. Nije ustala u odbranu autonomije univerziteta. I tad joj je bilo dobro. Ne možemo a da se ne zapitamo, danas kada se na mirnim protestima protiv nasilja uključuje sve veći broj profesora i studenata, koja je uloga kadra koji se kalio u vreme najvećeg progona akademske zajednice i političkih neistomišljenika u novijoj srpskoj istoriji. Da li sledi obračun sa profesorima i studentima koji protestuju protiv nasilja”, naveo je SSP.

SSP podseća da je Đukić Dejanović ovo četvrta ministarska funkcija, i da je bila i ministar za demografiju i brigu o porodici u periodu 2016-2020. “Da li je za novo mesto preporučuju rezultati ostvareni na čelu ovog ministarstva? 700.000 stanovnika manje ima Srbija prema rezultatima poslednjeg popisa, a za njenog mandata više od jednog Kragujevca je nestalo. Dakle, teško da su rezultati preporuka”, navodi se u saopštenju.

SSP navodi da je Đukić Dejanović kao profesorka “već sedam godina u penziji i dugo nije u kontaktu sa obrazovanjem čak ni formalno”, dok je stanje u prosveti za koju će biti zadužena “više nego očajno”.

“Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama su ispod republičkog proseka. Sve je manje dece koja se upisuju u škole i na fakultete. Udžbenici, ekskurzije i drugi troškovi ‘besplatnog obrazovanja’ su davno postali ogroman finansijski teret za većinu porodica u Srbiji. Sve manje brucoša upisuje fakultete koji školuju za nastavničko zvanje”, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x