SP 2022 – Stvari koje treba znati o Kataru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Katar, domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva, bogat je gasom emirat u Zalivu, blizak saveznik Sjedinjenih Američkih Država.

Poluostrvo u južnom zalivu, Katar je jedna od najmanjih arapskih država (11.571 kvadratni kilometar). Prema podacima Svetske banke iz 2021. godine, imao je 2,9 miliona stanovnika, od kojih su većina stranci.

Katar, među najvećim proizvođačima tečnog prirodnog gasa u svetu, takođe ima jedan od najvećih bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika u svetu (61.276 dolara u 2021. po podacima Svetske banke).

Više od tri godine, od juna 2017. do zvaničnog pomirenja u januaru 2021. godine, ekonomija Katara je bila pogođena sankcijama koje su uvele Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat. Ove zemlje optužile su Dohu, uprkos njenim poricanjima, da podržava ekstremističke grupe i približava se šiitskom Iranu, glavnom regionalnom rivalu Rijada. Katar sada ima koristi od ekonomskog oporavka posle korona virusa.

Zemlja se uzdigla na međunarodnu scenu kroz sveobuhvatne investicije, koje je najčešće napravio njen suvereni fond Qatar Investment Authority, jedan od najvećih na svetu.

Njena podružnica Qatar Sports Investments (QSI) poseduje fudbalski klub Pari Sen Žermen i belgijski klub Ojpen. QSI je 10. oktobra najavio da će preuzeti 21,67 odsto portugalskog kluba Sporting Braga.

Konzervativna muslimanska zemlja, kojom vlada porodica Al-Tani od sredine 19. veka, odbila je da se integriše u federaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata 1971. godine, nakon 55 godina britanskog protektorata.

Prvi Ustav stupio je na snagu 2004. godine, ali je zadržao najveći deo vlasti u rukama vladajuće porodice. Nekoliko puta odlagani, prvi parlamentarni izbori direktnim opštim pravom glasa održani su u oktobru 2021. godine, sa veoma ograničenim brojem birača. Nijedna žena nije izabrana, a trećinu članova parlamenta i dalje imenuje emir.

Sadašnji emir Tamin bin Hamad Al-Tani je na tronu od 2013. godine nakon abdikacije svog oca šeika Hamada bih Kalife Al-Tanija.

Stvoren krajem 1996. godine, televizijski kanal Al Džazira (Al Jazeera), koji ima skoro 80 kancelarija širom sveta i emituje program na nekoliko jezika, bio je “zvučna ploča” Arapskog proleća.

Međutim, njeni kritičari smatraju da je uređivačka politika previše naklonjena islamistima, a ponekad je vide kao oruđe u službi katarske diplomatije.

Grupa beIN Sports, u vlasništvu katarske audovizuelne grupe beIN Media otkako je Al Džazira prodala svoje sportske kanale, počeo je da emituje program 2012. godine u Francuskoj, koja je bila njena kapija ja globalnom tržištu. beIN Media se proširio na zabavu, posebno akvizicijom američkog filmskog studija Miramaks (Miramax) 2017. godine i paketa turske satelitske televizije Digiturk.

Pre Svetskog prvenstva 2022, zemlja je izgradila svoju globalnu sportsku vidljivost organizovanjem drugih međunarodnih takmičenja – Azijske igre 2006, Panarapske igre 2011, fudbalski Kup Azije iste godine, Svetsko prvenstvo za rukometaše 2015. i Svetsko prvenstvo u atletici 2019. godine.

Emirat je redovno na meti kritika organizacija za ljudska prava, posebno u pogledu tretmana radnika iz Afrike i Azije na gradilištima.

Početkom 2022. godine, američki predsednik Džozef Bajden je Katar postavio za 18. državu koja je označena kao “glavni saveznik SAD koji nije član NATO”. Emirat je domaćin najveće američke vojne baze u regionu.

Zemlja je bila posrednik u razmeni Amerikanaca i talibana, koji su sada na vlasti u Avganistanu, i snažno je doprinela operacijama evakuacije nakon pada Kabula u avgustu 2021. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x