Savet Evrope: U Srbiji veoma polarizovana kampanja sa nezabeleženim nivoom zastrašivanja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto.O.S.R.
Podelite vest

Tim posmatrača Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) uočio je tokom dvodnevne posete Srbiji veoma polarizovanu kampanju uoči vanrednih parlamentarnih izbora, sa nezabeleženim nivoom negativne kampanje i zastrašivanja, napadima na opoziciju i novinare i ozbiljnim problemima u oblasti medija, saopštio je Savet Evrope.

Sa druge strane, četvoročlana međustranačka delegacija PSSE, koja je boravila u Beogradu 23. i 24. novembra, pozdravila je efikasnu pripremu izbora i dosadašnji visok nivo poverenja u izbornu administraciju, apelujući na vlasti da preduzmu mere za ublažavanje neravnopravnih uslova i za zaštitu integriteta izbornog procesa.

Delegacija PSSE, predvođena poslanikom Socijaldemokratske partije Austrije Stefanom Šenahom (Schennach), informisana je, između ostalog, i o situaciji u medijima u Srbiji koji imaju ključnu ulogu u predizbornoj kampanji, navodi se.

“Iako su posle nedavnog usvajanja medijskih zakona konstatovani pozitivni pomaci, delegacija je bila posebno zabrinuta zbog navoda o direktnom i indirektnom uticaju vladajuće stranke na mejnstrim nacionalne i lokalne medije, o značajnim nejednakostima u pristupu političkih subjekata medijskom prostoru, o autocenzuri i dezinformacijama”, navodi Savet Evrope.

Članovi delegacije PSSE, koji su u Beogradu razgovarali sa izbornim zvaničnicima, predstavnicima stranaka, civilnog sektora, misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), novinarima i diplomatama, takođe su bili zabrinuti zbog navoda o korišćenju zapaljive retorike i govora mržnje, kao i o negativnom tonu i pritisku koji se koristi protiv predstavnika opozicije, novinara i aktivista civilnog društva.

Delegacija apeluje na sve učesnike i zvaničnike da se uzdrže od takve retorike koja izaziva podele i podseća da su biračima potrebne pluralističke informacije zasnovane na činjenicama kako bi mogli da načine adekvatan izbor, piše u saopštenju.

Savet Evrope navodi i da je delegacija informisana o “ozbiljnim zabrinutostima” i navodima u vezi sa “fantomskim glasačima”, falsifikovanim potpisima podrške kandidatima, mogućom migracijom birača radi učešća na lokalnim izborima, zloupotrebom administrativnih resursa, pritiscima na zaposlene u javnim preduzećima i na državne službenike, i ograničenim prostorom koji opozicija ima na raspolaganju za kampanju na lokalnom nivou.

Kao pitanje koje zabrinjava pomenuto je i dominantno prisustvo predsednika Republike u medijima, u kampanji i na izbornim listama na svim nivoima, navodi se u saopštenju i dodaje da je članovima delegacije rečeno da bi aktivnosti šefa države, koji nije učesnik na izborima, mogle da zbune birače.

Delegacija očekuje od vlasti da se pozabave ovim pitanjima pre izbora, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, delegacija je istakla da su predstojeći izbori treći parlamentarni u periodu od četiri godine i da to dodatno negativno utiče na funkcionisanje demokratskih institucija, da ometa punu primenu zakona i kontrolu izvršne vlasti.

Delegacija je takođe obaveštena da podnošenje neočekivanih i istovremenih ostavki 65 gradonačelnika iz vladajuće stranke, uključujući gradonačelnika Beograda, kao i samoraspuštanje Skupštine Vojvodine, opozicija vidi kao sredstvo za konsolidaciju vlasti i zloupotrebu biračkog prava lokalnih zajednica.

“Delegacija žali zbog ove instrumentalizacije izbornih ciklusa koja podriva poverenje ljudi u demokratiju, izbore i politiku. U ovom kontekstu, delegacija pozdravlja inicijative civilnog društva kao što je ProGlas, koja ohrabruje građane da glasaju, mobilizaciju i obuku domaćih posmatrača i inicijative za promovisanje učešća žena u javnom životu i na izborima. Delegacija očekuje od vlasti da osiguraju da te pozitivne inicijative mogu da deluju u poštenim uslovima, bez nepotrebnih prepreka ili pritisaka”, dodaje se.

U pratnji pravnih stručnjaka iz Venecijanske komisije, delegacija PSSE sa 21 članom doći će u Srbiju radi posmatranja glasanja 17. decembra, u okviru Međunarodne misije za posmatranje izbora.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, koja okuplja parlamentarce iz 46 evropskih zemalja, posmatrala je sve izbore u Srbiji od 2000. godine, sa izuzetkom parlamentarnih 2020. godine, zbog pandemije korona virusa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x