Radnici Sportskog saveza Grada Vranja dve i po godine bez plata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Devetoro radnika Sportskog saveza Vranja svakodnevno radi, ali za taj posao već dve i po godine nisu plaćeni. Račun Saveza je u blokadi zbog neplaćenih doprinosa, radnici nemaju zdravstveno osiguranje, a sudski spor u kojem od Grada Vranja traže neisplaćene zarade još uvek traje. Kažu da su njihove samo obaveze, ali ne i prava.

Od 192 sportska saveza koliko postoji u Srbiji, problem ove vrste postoji jedino u Vranju. Grad Vranje tvrdi da nije njihov osnivač, a neki od zaposlenih su više od 20 godina radnici  Sportskog saveza. Od ponedeljka do petka njih devetoro je na radnim mestima, od 7.30 do 15 i 30. U radnom odnosu su, a kao da nisu.

“Nemam zdravstveno osiguranje, a imam oboljenje. Molili smo oko isplata plata, oko overavanja knjižica, čak nosili gradonačelniku knjižice koje su nam vraćene u koverti”, kaže  Danijela Trajković,  radnica ovog Saveza koja ovde radi 22 godine.

Teritorijalni savez u Vranju legitimni je deo Sportskog saveza Srbije. Nedavno su od ovog saveza dobili organizaciju Seoskih sportskih igara. Novac iz budžeta, iako mnogo manji od onog koji im je potreban, za ovu kalendarsku godinu nisu dobili.

“Prošle godine smo dobili pet miliona za 2023. godinu od Grada Vranja, međutim nismo bili u mogućnosti da potpišemo ugovor jer nam je račun u blokadi. A u blokadi je jer porez, socijalno i penziono već 30 i nešto meseci nisu plaćeni”,  ističe Igor Mladenović generalni sekretar Sportskog saveza Vranja.

Nisu ničiji, a bez njih se, po zakonu, ne može. Sve što portažuju sprotski klubovi, udruženja i društva, od nabavki do obezbeđenja, donosi se ovde. Njihova obaveza, koju i dalje revnosno izvršavaju, je da ta potraživanja prosleđuju gradskoj upravi. Po daljoj zakonskoj proceduri, Grad ta potraživanja prolseđuje na račune sportskih klubova, udruženja, društava sa ove teritorije.

“Kako možemo da ispunjavamo svoje obaveze, a da nemamo nikakva prava”, pita se Zoran Stojanović predsednik Sportskog saveza Vranja i dodaje da bez postojećeg, validnog Sportsko saveza, što oni jesu,  nije moguće opredeljivati budžetska sredstva.

Po njegovim rečima imaju i podršku sportske zajednice sa teritorije koju pokrivaju, a to je nešto više od 70 sportskih orgnizacija.

radnica ovog Saveza, Biljana Stojković, dodaje da jedino što traže je da se poštuje Zakon o sportu i  “ništa više od toga”.

Od Grada Vranja  su i sudskim putem potražili zaostale zarade. Osnovni sud u Vranju rešio je u njihovu korist, a Apelacioni u Nišu početkom januara, vratio prvostepenom na ponovno odlučivanje. Sledeće ročište zakazano je za 10. april.

Kakva budućnost čeka Sportski savez Vranja pokušali smo da saznamo i od gradskog većnika za sport, Nenada Đorđevića. Bez uspeha.

Foto: Srbija Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x