Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje odneo prvu nagradu festivala Kaktus

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Marketing mreža printscreen
Podelite vest

Kampanja za Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje je kao najbolja integrisana kampanja u oblasti medijske i digitalne pismenosti osvojila prvu nagradu na ovogodišnjem nacionalnom Festivalu integrisanih komunikacija „Kaktus“, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Kampanja i Priručnik za roditelje kreirani su s Ministarstvom u okviru programa „Nova pismenost„, koji partnerski sprovode Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i „Propulsion“.

Istraživanje programa „Nova pismenost“ pokazalo je da se 79 odsto mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok „influenseri“ utiču na polovinu dece od 12 do 14 godina.

„I pored ovih podataka, mnogim roditeljima je i dalje nepoznanica kako da sa svojim detetom razgovaraju o vremenu i sadržajima koje deca konzumiraju u onlajn svetu, pa je Priručnik za roditelje kreiran kako bi im pomogao da se lakše snađu tamo gde njihova deca provide dosta vremena, a sadrži i konkretne savete koji im pomažu da usmere decu da kvalitetno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, odgovorno i bezbedno“, dodaje se u saopštenju.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović istakao je da su teme medijske i digitalne pismenosti jedna od prioriteta njegovog ministarstva, istakavši da u Srbiji više od 82 odsto domaćinstava ima internet priključak, što praktično znači da su „nove generacije od malih nogu onlajn“.

Jovanović je istakao da samim tim i roditelji moraju da budu u koraku sa vremenom, a da je Priručnik sjajan način da se informišu kako najbolje svoje dete mogu da zaštite na internetu.

Ministar je uputio poziv svim roditeljima da pogledaju taj priručnik koji je besplatan i dostupan na sajtu novapismenost.rs, i da, ukoliko im treba savet, posete sajt „Pametno i bezbedno“ ili pozovu telefon broj 19833.

Direktor programa „Nova pismenost“ Darko Soković je najavio da će u saradnji s Ministarstvom biti organizovana serija onlajn i obuka uživo, gde će roditelji moći da se upoznaju sa svim detaljima i postave pitanja stručnjacima, „što će im pomoći da se snadju u ovom kompleksnom svetu“.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x