Poljoprivrednici za ponedeljak najavili blokade puta u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije najavila su za ponedeljak, 13. novembar proteste od jutarnjih sati na celoj teritoriji Srbije jer su, kako je navedeno, “dovedeni na rub egzistencije i već padaju sa litice”.

Poljoprivrednik Mirko Gabrić rekao je za agenciju Beta da okupljanje počinje u 11.00 sati a da protest počinje u 13.00 sati, kao i da je u planu blokada puta između Starog Žednika i Subotice.

Kako je najavljeno, paori će sat vremena blokirati put, a pola sata propuštati vozila, dok će kola Hitne pomoći i policije imati slobodan prolaz.

“Seljaci u ovoj zemlji su generacijama unazad čuvari socijalnog mira. Sve što se traži, traži se po uzoru na razvijene zemlje koje ni blizu nemaju agrarni potencijal kao Srbija a daleko su ispred nas”, navodi se u saopštenju poljoprivrednika.

Dodaje se da smatraju da je selo ponižavano i unazađivano generacijama unazad, kao i da ne trže ništa osim da mogu da žive od svog rada, po principu, “radi više, imaćeš više”.

“Mi nemamo nikakve političke ambicije. Političari nek se bore za vlast, mi se borimo za opstanak i bolje sutra. Jednostavno nemamo kud u dobroj proizvodnoj godini mi smo saterani uza zid dugovima. Ukazivali smo na to više od godinu i po dana. Sluha od nedavno još i ima ali najminimalnijeg i nedovoljnog. Obradivo poljoprivredno zemljište je resurs koji se nalazi u privatnom posedu državljana Srbije i to moramo sačuvati”, istakli su u saopštenju.

Uoči najavljenih protesta širom zemlje, poljoprivrednici su pre svega od građana Srbije zatražili razumevanje za situaciju u kojoj se nalaze, a od institucija korektan odnos.

Protest su najavile Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x