Nenadić (Transparentnost): Odlazeća vlada donela 1.258 rešenja o postavljanju vršilaca dužnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: BetaVideo printscreen

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da je odlazeća, druga vlada premijerke Ane Brnabić, do 1. septembra ove godine donela 1.258 rešenja o postavljanju vršilaca dužnosti u državnoj upravi, a da je više od tri četvrtine tih rešenja bilo, kako tvrdi, nelegalno.

Nenadić je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN napisao da se ta rešenja odnose na ukupno 290 ljudi, navodeći da se velika većina njih pominje u dva ili više rešenja vlade, kojima su na mesto v.d. postavljeni na period od tri meseca, iako zakon dopušta da se to učini samo jednom.

“Sedmoro v.d. je ceo dvogodišnji mandat vlade provelo u nezakonitom statusu, jer im je vlada produžavala dužnost osam puta na po tri meseca”, naveo je on.

Po njegovim rečima, gotovo 30 odsto rešenja sadrži “još teži oblik bezakonja”, odnosno retroaktivnost, kao i da je četvrtina odluka vlade “duplo nezakonita”, navodeći da je u njima i prekoračen dozvoljeni borj postavljanja i da je rešenje retroaktivno doneto.

“Ista praksa je nastavljena i posle, pa je do 6. oktobra 2022. godine, odlazeća vlada donela još 65 rešenja, a što duže bude trajao ‘tehnički mandat’, udeo nezakonitih odluka će sve više rasti”, ocenio je Nenadić.

Naveo je i da se u samo tri slučaja jasno mogao videti opravdani razlog za v.d. stanje u državnoj upravi, gde je došlo do zamene zbog dužeg odsustva.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x