Najavljena nova blokada Ibarske magistrale u Pakovraću zbog problema s isplatom oduzete zemlje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Putevi Srbije
Podelite vest

Meštani više sela iz okoline Čačka i Lučana najavili su za nedelju, 5. mart,  novu blokadu Ibarske magistrale u Pakovraću, jer nije ispunjen dogovor njihovih advokata sa direktorom Javnog preduzeća (JP) “Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom da se ubrza isplata zemlje koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta.

Blokada Ibarske magistrale najavljena je na petlji u Pakovraću kod Čačka, na izlazu sa auto-puta, od 14 do 16 sati, a u isto vreme meštani će blokirati i lokalni put u selu Markovica kod Lučana.

Jedan od advokata tih meštana Zoran Pešić rekao je agenciji Beta da je sa Drobnjakom razgovaro 25. februara i na osnovu njegovih obećanja je odložena blokada Ibarske magistrale, koja je bila zakazana za prošlu nedelju, ali pošto ta obećanja nisu ispunjena ove nedelje će meštani po treći put blokirati Ibarsku magistralu u Pakovraću.

“Kod ‘Puteva Srbije’ postoji dobra volja da se problem sa isplatom oduzete zemlje konačno reši, ali izgleda da je država za to nezainteresovana. Trebalo je da ove sedmice razgovaramo sa predstavnicima Vlade Srbije i Ministartsva pravde o rešavanju problema sa isplatom zemlje koja je ljudima oduzeta pre tri godine, ali niko od njih se nije oglasio”, rekao je Pešić agenciji Beta.

On je ocenio kao “neshvatljivo postupanje države” prema ljudima iz Pakovraća i Lučana kojima je pre tri godine uzeta zemlja “u bescenje” za izgradnju auto-puta i još uvek nije plaćena, a “država već ubira plodove od njihove zemlje tako što naplaćuje putarine”.

Prvu blokadu Ibrske magistrale u Pakovraću, na izlazu sa auto-puta meštani oko 20 sela iz okoline Čačka, Kraljeva, Požege i Lučana, održali su jer je posle tri godine suđenja zbog niske cene koja im je ponuđena za zemlju koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, Osnovni sud presudio da im se zemlja isplati po većoj ceni, ali je Viši sud oborio te presude i vratio suđenje na početak.

Osnovni sud u Čačku je presudio da se zemlja koja je oduzeta meštanima zbog izgradnje auto-puta plati po ceni od 1.500 dinara do 1.600 dinara po metru kvadratnom, umesto 50, 100 i 200 evra koliko im je prvobitno bilo ponuđeno.

“Očigledan je uticaj države na Viši sud s namerom da se sudski postupci zbog oduzete zemlje otegnu, kako bi ljudi koji se sude odustali”, rekao je Pešić.

Blokadu Ibarske magistrale u Pakovraću najavili su meštani sela kroz koja prolaze trase auto-puta Preljina-Požega i Preljina-Pojate.

Oni su najavili da će pored petlje u Pakovraću blokirati i lokalni put u Markovici kod Lučana, jer je za vreme prethodne dve blokade policija preusmeravala saobraćaj preko tog puta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x