Ministarstvo: U 2022. zabeleženo 138 prijava trgovine ljudima, formalno identifikovane 62 žrtve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/ninocare
Podelite vest

 Srbija se svojim zakonodavnim rešenjima i politikama Vlade odlučno bori protiv trgovine ljudima, kao drastičnog oblika kršenja ljudskih prava i stavljanja ljudskih bića u krajnje nehuman društveni položaj, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obeležava 30. jula.

“Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u našoj državi u 2022. godini zabeleženo je 138 prijava, a formalno su identifikovane 62 žrtve trgovine ljudima, što predstavlja povećanje od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Trend povećanja identifikovanih žrtava se nastavlja i ove godine. Većinu identifikovanih žrtava čine žene, čak 79 odsto, što govori o tome da trgovina ljudima ima komponentu rodno zasnovanog nasilja”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je “seksualna eksploatacija i dalje najdominantniji vid eksploatacije žrtava trgovine ljudima, čiji se udeo dodatno povećao i čini čak 55 odsto”.

“Na drugom mestu je prinuda na prosjačenje sa 12.9 odsto, zatim višestruka eksploatacija sa 11,3 odsto, prinudni brakovi sa 9.5 odsto i radna eksploatacija sa 6,4 odsto. Ove godine je radna eksplotacija za prvih šest meseci povećana u odnosu na prošlu godinu i iznosi 11 odsto, a žrtve su u najvećem procentu deca koja su prinuđena da rade opasne poslove na gradilištima ili obavljaju teške poslove u poljoprivredi”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da posebno zabrinjava rasprostranjenost ekploatacije putem zloupotrebe digitalnih tehnologija.

“Čak 25 odsto žrtava je posledica vrbovanja na društvenim mrežama, kroz ponude za posao, te je u tom smislu potrebno raditi na informisanju javnosti, kako bi se na vreme prevenirale posledice. Procenat dece među žrtvama trgovine ljudima je izuzetno visok i iznosi 47 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Međutim, uprkos negativnim statistikama, ohrabruje činjenica da je uvođenje indikatora za preliminarnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima u sistemu obrazovanja omogućilo lakše prepoznavanje potencijalnih žrtava i brzu i pravovremenu reakciju, kako bi se sprečila eksploatacija, zaključuje se u saopštenju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 600.000 žena, dece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x