Ministarstvo: Tri puta više domaćinstava moći će da umanji račune za električnu i toplotnu energiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Beta
Podelite vest

Novom uredbom, čije donošenje se očekuje krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine, administrativno će biti povećan broj energetski ugroženih kupaca tako da će umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, i na taj način će sniziti račune i za električnu i toplotnu energiju ili za gas, najavio je danas pomoćnik ministara rudarstva i energetike Zoran Ilić.

On je gostujući na RTS-u rekao da je Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca, kao i da nova uredba proširuje to pravo na korišćenje toplotne energije.

“Svi socijalno ugroženi gradjani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo bez obzira na materijalni status Elektrodistribucija neće isključiti sa sistema”, objasnio je Ilić.

Predlogom uredbe, kako je dodao, utvrdjena je granica prihoda domaćinstva do koje se može steći status energetski ugroženog kupca.

Za domaćinstva sa jednim članom sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara.

“Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju”, rekao je Ilić.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x