Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Milan Đurić, foto: YouTube Radio-televizija Vojvodine printscreen
Podelite vest

Kineska kompanija Lianbo koja proizvodi metalne delove za motore u automobilskoj industriji otvorila je danas fabriku u naselju Kać kod Novog Sada, prvoj koju ima u Evropi. Vrednost investicije je više od 80 miliona evra, a u fabrici koja ima 14.000 kvadrata u narednom trebalo bi da bude zaposleno do 500 radnika.

Kompanija Lianbo je osnivala firmu u Srbiji juna 2023. godine i dobila je državne subvencije od oko šest miliona evra za proizvodnju rotora i statora, a obavezala se da će do kraja 2026. godine investirati 57,48 miliona evra. Otvaranju fabrike prisustvovali su ministar odbrane Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Vučević je rekao da je otvaranje fabrike u Kaću plod ozbiljnog rada, jasne strategije, ali i čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

“Očekujemo da broj zaposlenih iz Srbije raste, da plate budu dobre i konkurentne, u skladu sa najvišim prosekom zarade koji, uz Beograd, karakteriše i Novi Sad”, istakao je Vučević.

Lianbo je porodična firma sa sedištem u Dženđangu (provincija Đangsu) koja u svoje postojeće tri fabrike u Kini zapošljava više od 800 ljudi, a poznata je i po proizvodnji komponenata za potrebe Folksvagena, Nideka i Boša.

“Naša misija je da u budućnosti postanemo standard u globalnoj industriji brzog štancovanja delova za motore i vodeći svetski dobavljač usluga u automobilskoj industriji. Želimo da postanemo siguran i pouzdan globalni partner od najvećeg poverenja za naše brojne klijente”, rekao je podvukao je generalni direktor kompanije Lianbo Ćingpong Šo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x