Kakva sudbina čeka nadvožnjak na autoputu Niš-Dimitrovgrad kod istočne petlje? (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen TV Nova
Podelite vest

“Ljudskoj gluposti nema kraja”, komentarišu meštani Gornjeg Matejevca kod Niša odluku da se betonski nadvožnjak iznad autoputa kod istočne petlje – sruši. Nadvožnjak je napravljen da bi se izašlo u susret potrebama stanovnika nekoliko okolnih sela, ali nemarom ili nebrigom više garnutura vlasti – nikada nije bio u funkciji.

Grandiozna betonska građevina iznad autoputa prema Dimitrovgradu i Sofiji više je za rubriku “verovali ili ne”. Napravljena je pre oko 40 godina, meštani sela Gornji Matejevac kažu – perfektno. Osim što nadvožnjak nikada nije imao ni početak, ni kraj.

“I on stoji. Sad, opet postoji potreba i apelujem na sve pametne ljude i one koji su na vlasti, dajte ljudi opametimo se. Da stavimo u funkciju nešto što već imamo, za šta treba mali finansijski dodatak da se uradi kako treba”, rekao je za TV Novu meštanin sela Gornji Matejevac, Slavko Nikolić.

A “kako treba” ukazivali su decenijama. Nadvožnjak bi spojio više okolnih sela sa gradom i imanjima koja se nalaze sa obe strane autoputa. Da se završi, još 2010. godine obratili su se ministarstvu saobraćaja, u vreme sada već pokojnog ministra Milutina Mrkonjića. Nisu uspeli.

“Jer je plan morao da se doprojektuje za prugu koja treba da se izmesti iz centra Niša. Naša molba je uslišena, pa je CIP (Saobraćajni institut) dobio zadatak da završi projekat kako bi nadvožnjak bio stavljen u funkciju. Od tada do današnjeg dana se apsolutno ništa nije desilo, a poslednje informacije govore o rušenju ovog nadvožnjaka, isitiče odbornik u Gradskoj opštini Pantelej, Slaviša Dinić.

Da je navožnjak predviđen za rušenje zbog izmeštanja pruge saznali su krajem prošle godine i  reagovali dopisom Direkciji za izgradnju grada Niša, a dobili odgovor a u ovoj fazi radovi oko nadvožnjaka nisu predviđeni, objasnio je Dinić. On smatra da je upravo ova faza, kada se rade planovi o izmeštanju pruge iz centra Niša, prava faza da se nadvožnjak konačno završi.

Meštani imaju problem jer im je veza sa gradom, koju su nekada imali preko Gornjomatejevačke ulice takođe uskraćena, pa sada do grada putuju oko 2 km duže u jednom pravcu. Ovaj nadvožnjak bi ih spojio sa Donjom Vrežinom i gradom što skraćuje “kruženje gradom” i smanjuje troškove prevoza, objašnjava Dinić.

Još uvek su u neverici da je neko umesto da napravi prilaze koji nedostaju, odlučio da nadvožnjak sruši.

“Oduvek sam govorio,  ljudskoj gluposti nikad kraja. Pogledajte šta je urađeno i ko je radio. Farba još nije obrisana, to je radila “Mostogradnja” po najvećim mogućim građevinskim kriterijumima. Vrlo kvalitetno. Pazite, rušenje ovog nadvožnjaka i koliko to košta, koštalo bi više nego njegova dogradnja što bi Matejevčanima donelo nekakvu korist”, smatra meštanin sela Zoran Popović.

“Da nekom padne na pamet da ovaj objekat koji je izbvanredno izgrađen – poruši, to je van pameti. To je ludilo”, smatra Slavko Nikolić

Šta će biti sa ovim navožnjakom i da li je zaista plan da se sruši, novinarka TV Nove nije dobila odgovor od resornog ministarstva.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x