Javni poziv za jedinice lokalne samouprave za izradu Akcionih planova energetski i klimatski održivog razvoja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Javni poziv za prijavu jedinica lokalne samouprave (JLS) na konkurs za izradu Akcionih planova energetski i klimatski održivog razvoja raspisan je u okviru „Green Kick“ projekta i biće otvoren do 20. marta, saopšteno je iz organizacije Smart kolektiv koja sprovodi ovaj projekat u Srbiji.

Smart kolektiv iz Beograda raspisao je javni poziv za prijavu JLS na konkurs za izradu Akcionih planova energetski i klimatski održivog razvoja (SECAP), koji je otvoren do 20. marta 2024. godine. SECAP – Sustainable Energy and Climate Action Plan je ključni dokument koji predstavlja način na koji će lokalne vlasti doprineti implementaciji konkretnih aktivnosti koje imaju za cilj ublažavanje uticaja, te unapređenje sposobnosti prilagođavanja na lokalnom nivou, u odnosu na klimatske promene, kao i naporima koji se ulažu za smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Na osnovu unapred određenih kriterijuma, biće izabrano pet opština/gradova sa kojim će se u narednom periodu raditi na izradi SECAP-a. Odabrane JLS dobiće podršku za razvoj ovih strateških dokumenata u vidu tehničke pomoći, koja uključuje savetodavne usluge i angažovanje stručnjaka za izradu dokumenata. Tokom ovog procesa biće organizovane i aktivnosti za zaposlene u lokalnoj upravi koje se tiču izgradnje kapaciteta, poput obuka i radionica.

Kao uslov za pripremu SECAP-a, izabrane opštine/gradovi će pristupiti Sporazumu gradonačelnika – najvećem svetskom pokretu gradova i opština usmerenom na lokalne aktivnosti koje utiču na klimu i energiju. Pristupanjem ovom sporazumu, JLS iskazuju svoju posvećenost postizanju EU klimatskih i energetskih ciljeva, smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Poziv je raspisan u okviru trogodišnjeg projekta „Green Kick“ koji se istovremeno sprovodi u tri zemlje regiona i ima za cilj da pojača uticaj civilnog društva u oblasti dekarbonizacije i zaštite od klimatskih promena. Neke od glavnih aktivnosti na projektu uključuju razvoj kapaciteta, poboljšanje saradnje organizacija civilnog društva sa JLS, i javnu kampanju „Zelena tranzicija nema alternativu“. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Centrom za razvoj i podršku iz Tuzle i FORS Montenegro iz Nikšića.

Više informacija o javnom pozivu i načinu prijave možete naći OVDE.

Projekat „Green Kick“ deo je Evropske klimatske inicijative (EUKI). EUKI je instrument za finansiranje projekata, Nemačkog federalnog ministarstva ekonomskih poslova i klimatske akcije (BMWK). EUKI-jev konkurs za izbor projektnih ideja sproveo je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Sveobuhvatni cilj EUKI-ja je podsticanje klimatske saradnje unutar Evropske unije (EU) kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x