Istraživanje: Oko 17 odsto studenata bilo izloženo nekom obliku seksualnog nasilja na fakultetu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto:pixabay.com//andriakos_muelleropolus
Podelite vest

Oko 17 odsto studenata bilo je izloženo nekom obliku seksualnog nasilja na fakultetu, od čega su oko 90 odsto studentkinje, a oko 10 odsto studenti, saopštilo je danas Viktimološko društvo Srbije.

Prema istraživanju tog društva povodom Evropskog dana žrtava (22. februar), više od četvrtine ispitanika zna studentkinju ili studenta koji su bili izloženi nekom obliku seksualnog nasilja na fakultetu, a najučestaliji oblik seksualnog nasilja nad studentima je verbalno uznemiravanje seksualne prirode.

„Slede neverbalno seksualno uznemiravanje, seksualno uznemiravanje fizičkim putem i seksualno uznemiravanje korišćenjem savremenih tehnologija, dok su seksualno ucenjivanje, silovanje i pokušaj silovanja najredji oblici seksualnog nasilja na fakultetima“, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Istraživanje je, kako su naveli, pokazalo da je najveći broj studenata doživeo seksualno nasilje više od jednog puta, što je najviše izraženo kod verbalnog uznemiravanja seksualne prirode, odnosno u više od 78 odsto slučajeva.

„Visok je udeo ponovljene viktimizacije i kod neverbalnog uznemiravanja seksualne prirode (63,9 odsto) i seksualnog uznemiravanja fizičkim putem (55,4 procenta)“, piše u saopštenju.

Iz Viktimološkog društva su naveli da kod svih oblika nasilja, izuzev seksualnog ucenjivanja, većinu izvršilaca čine studenti, ali da je na više fakulteta broj izvršilaca iz redova nastavnog osoblja veći, ili sličan broju izvršilaca iz reda studenata.

„Na jednom fakultetu u više od dve trećine slučajeva izvršilac je bio iz redova nenastavnog osoblja. Nenastavno osoblje dominira medju izvršiocima seksualnog ucenjivanja, a znatan je i njihov udeo medju izvršiocima neverbalnog i verbalnog uznemiravanja seksualne prirode“, rekli su iz tog društva.

Viktimološko društvo Srbije u istraživanju seksualnog nasilja nad studentima u Srbiji, ispitalo je 1.597 studenata i studentkinja treće i četvrte godine osnovnih akademskih studija sa 22 fakulteta i šest univerziteta u Srbiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x