“GNEV” u Novom Sadu i Nišu, uhapšeno sedam osoba

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/V.M.
Podelite vest

U nastavku akcije „Gnev“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odelјenja za borbu protiv korupcije, Jedinice za finansijske istrage SBPOK-a i Službe za suzbijanje kriminala, po nalogu posebnih odelјenja za suzbijanje korupcije Viših javnih tužilaštava u Novom Sadu i Nišu uhapsili su sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više krivičnih dela – iz člana 136. Zakona o bankama, zelenaštvo, pranje novca i nedozvolјena trgovina, čime su protivpravno prisvojile 184.738.455 dinara.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su S.Ć. (1978), Z. B. (1972), D. B. (1990), V.B. (1993), R.D. (1954), M. D. (1985), N. G. (1968), dok se za jednom osobom traga.

S.Ć. i N. G. se terete i za krivično delo iz člana 136. Zakona o bankama i zelenaštvo, a Z. B. i za nedozvolјenu trgovinu.

Takođe, podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S.N. (1959) i V.D. (1982) koji se nalaze u pritvoru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca.

Osumnjičeni se terete da su se u dužem vremenskom periodu neovlašćeno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su   građanima pozajmlјivali novac uz visoku kamatu, a da bi bili sigurni da će im se  novac vratiti, kao zalog od njih su uzimali nepokretnosti.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotreblјavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način, kako se sumnja, stekli su veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist više od 184.738.455 dinara.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 970.000 evra, od tog iznosa novac od oko 5.268.000 dinara, kao i pokretna imovina: 29 automobila, dva kvada,  skuter,  čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit, čija se vrednost procenjuje na oko 111.420.000 dinara.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, osumnjičenima je zabranjeno  raspolaganje novčanim sredstvima, nepokretnostima i pokretnom imovinom u ukupnoj vrednosti od oko 972.000‬‬ evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x