Festival etnološkog filma u Beogradu krajem septembra i početkom oktobra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbia vesti/OS
Podelite vest

Etnografski muzej u Beogradu objavio je da će se od 29. septembra do 3. oktobra održati 32. Internacionalni festival etnološkog filma pod sloganom “Život kao na filmu”, na kome će biti prikazano 47 filmova iz 26 zemalja.

Kako se u saopštenju podseća, Internacionalni festival etnološkog filma u Beogradu, najstariji festival ove vrste u regionu, smotra je koja predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, narodnog i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada iz celog sveta.

Selektor festivala je filmski i TV reditelj Vladimir Perović, a filmove koji su podeljeni u tri selekcije: Glavnu takmičarsku, Studentsku i Panoramu.

Predviđena su i dva programa u fokusu, od kojih je jedan posvećen romskom filmu ciklusa Kosmos Roma autora Bojana Dakića, a u produkciji RTV Vojvodine, a drugi kultnim igranim filmovima “Čudotvorni mač” (1950) Vojislava Nanovića, “Karađorđeva smrt” (1984) Đorđa Kadijevića i “Iskušavanje đavola” (1989) Živka Nikolića, zasnovanim na srpskom etnološkom nasleđu.

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, a Panorama 3. oktobra.

Programi u fokusu će biti prikazani u Sali “Makavejev” Jugoslovenske kinoteke.

Projekcije srpskih igranih filmova održaće se 30. septembra, 1. i 2. oktobra, dok je za program Kosmos Roma rezervisan 3. oktobara.

Festival će otvoriti film “U potrazi za Enok”, holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.

Ovogodišnji Gran Pri za najbolji film dodeliće žiri koji čine hrvatski reditelj dokumentarnih filmova Davor Borić, prošlogodišnja dobitnica Gran Prija Alesandra Tatić i zamenica kreativnog direktora filmkog festivala u Padovi Romina Zanon.

Festival se organizuje u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x