Dveri: Vlada da povuče iz procedure poseban zakon za EXPO 2027

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Pokret Dveri pozvao je danas Vladu Srbije da iz procedure povuče predlog Zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027, upućen parlamentu na razmatranje, za koji je ocenio da je “skandalozan i kriminalan”, kao i da treba se upodobi sa Zakonom o javnim nabavkama i drugim propisima.

“Ovim zakonskim predlogom, koji je po svojoj suštini legalizacija političke korupcije, predviđeno je da na radove za izgradnju izložbenog prostora za EXPO 2027, objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukture, čija će vrednost premašiti milijardu evra, neće biti primenjivan Zakona o javnim nabavkama (član 14). Ovo će direktno doprineti suzbijanju konkurencije koja je i tako na tragično niskom nivou i drastičnom porastu troškova realizacije radova”, navodi se u saopštenju.

Dveri upozoravaju da se posebnim zakonom za EXPO 2027, “stavlja van snage ne samo Zakon o javnim nabavkama, već i pojedine odredbe drugih propisa koje se odnose na eksproprijaciju, planiranje i izgradnju, po modelu koji je već viđen kod brojnih linijskih infrastrukturnih projekata, a koji je doveo do drastičnog porasta cena auto puteva koji su sa dva i tri miliona evra po kilometru dostigli isnose od deset i više miliona evra”.

“Usled isključenja primene Zakona o javnim nabavkama, izbor izvođača radova zbog diskriminatornih uslova neće biti moguće osporiti ni pred jednim državnim organom, što jasno ukazuje na namere predlagača ovog zakona za ozakonjivanje bezakonja i nove pljačke građana Srbije”, zaključuje se u saopštenju Dveri.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x