Dan bez automobila 22. septembar – povod za promenu navika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: urbanlog.rs/kupibajs
Podelite vest

Od 15. avgusta, kada je počela realizacija Projekta „Kupi bajs“, preko 1100 građana i građanki Beograda iskoristilo je mogućnost da prilikom kupovine bicikla ostvari popust, odnosno subvenciju Grada, u iznosu od 5.000 dinara.

Priliku da iskoriste vaučer u ovoj vrednosti imali su ljubitelji biciklizma, ali i građani/ke koji su upravo ovom merom bili motivisani da kupe ovo prevozno sredstvo. Veliki broj građana i građanki iskoristilo je vaučer da obraduje najmlađe članove porodice, generaciju koja će svoje navike kreirati prema konceptu održive urbane mobilnosti.

Dan bez automobila (22. septembar) već dve decenije motiviše institucije, različite građanske inicijative i udruženja da pažnju javnosti usmere ka dostupnim alternativama za zdraviju svakodnevicu. Ovaj dan, kojim se ove godine završava nedelja urbane mobilnosti, može da bude podstcaj svima nama na razmišljanje o tome kada su nam i u kojoj meri potrebni automobili u svakodnevnom životu.

I zato danas, ako već niste, probajte da makar za jednu potrebu koja zahteva kretanje gradom iskoristite bicikl ili neko drugo alternativno prevozno sredstvo. Iznenadićete se prednostima korišćenja alternativnih prevoznih sredstava u svrhu javnog prevoza, a nakon vožnje osećaćete se mnogo bolje. Ukoliko razmišljate o kupovini bicikla, prijavite se za vaučer na www.urbanlog.rs i iskoristite ovogodišnju subvenciju Grada, bilo da želite bicikl koji se pokreće pomoću pedala ili uz pomoć električnog pogona.

Kontinuirani razvoj sistema javnog prevoza, popularizacija alternativnih i ekološki prihvatljivijih vidova prevoza i promocija koncepta održive urbane mobilnosti doprinosi razvoju savremene urbane subkulture, koja je kreirana iz potrebe pojedinca da živi u zdravijem okruženju i kreće se na ekonomičniji i efikasniji način. To potvrđuju i svetski trendovi u ovoj oblasti, bilo da se radi o razvoju alternativnih vidova prevoza ili razvoju digitalnih servisa.

Deleći zajedničke vrednosti sa građanima koji su uveliko prepoznali prednosti ovog stila života, Beograd, po ugledu na evropske metropole, razvija savremeni koncept održive urbane mobilnosti, koji bi trebalo da obezbedi transformaciju klasičnog transporta u sistem usklađen sa održivim oblicima saobraćaja, čime bi se povećala bezbednost, pristupačnost, ekonomičnost i atraktivnost gradskih sadržaja, i doprinelo smanjenju štetnog uticaja po životnu sredinu.

Upravo jedna od mera koje Grad Beograd sprovodi u cilju promocije urbane mobilnosti i povećanja broja biciklista na ulicama Beograda, a u svrhu poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja životne sredine, jeste Projekat za pružanje podrške građanima i građankama Beograda za kupovinu bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, a koji ove godine sprovodi Udruženje „Urban.log“.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x