Crta uputila apel državnim službenicima da savesno obavljaju svoje dužnosti u izborima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: OSR
Podelite vest

Posmatračka misija nevladine organizacije Crta saopštila je danas da je uputila apel na adrese 1.600 državnih službenika da savesno obavljaju svoje dužnosti i zaštite zakone, institucije i javni interes u izborima, nakon indicija koje su ukazale na moguće zloupotrebe državnih organa u slučajevima izborne korupcije.

Crta je dopis rukovodilacima u gradskim i opštinskim upravama u celoj Srbiji, koje je prosledila u saopštenju, poslala kako bi apelovala na njihovu ličnu i profesionalnu odgovornost, podsećajući ih da su zakonski obavezani da štite integritet institucija, javni interes i prava građana.

“Pozivamo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći da sprečite da nelegitimni partikularni i privatni interesi nadjačaju zakone naše zemlje”, navodi se u dopisu.

Iz Posmatračke misije su naveli da problemi koje dokumentuju u ovom, kao i u ranijim izbornim procesima, govore o sistemskom nezanemarivanju, zaobilaženju i zloupotrebi institucija države Srbije “radi sticanja nepoštene prednosti na izborima”.

“Misija Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi / Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS/ODIHR), koja u punom kapacitetu posmatra ovogodišnje izbore, u više izveštaja je ponavljala preporuke za hitno rešavanje problema pritisaka na birače, kao i zloupotreba javnih resursa i javne funkcije”, dodaje se u dopisu.

Crta je službenike podsetila na obaveze koje imaju na osnovu više zakona i Kodeksa ponašanja, kao i da slučaj kršenja istih Krivični zakonik prepoznaje kao nesavestan rad u službi, predviđajući nočanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine.

“Ne dovodeći u pitanje Vaše pravo na lično političko opredeljenje, podsećamo Vas da ste kao na visokoj funkciji prvenstveno odgovorni da štitite zakone i interese države i javnosti, ne dopuštajući da bilo koji partijski ili privatni interes bude pretpostavljen toj Vašoj obavezi”, navodi se u dopisu.

Apelujemo na Vas da se bezrezervno posvetite očuvanju integriteta institucija, izbornog procesa i ljudskih prava, obezbeđujući nepristrasnu i neselektivnu primenu zakona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x