Crta: Organizovana migracija birača presudno uticala na rezultate izbora u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Crta.rs
Podelite vest

Posmatračka misija nevladine ogranizacije Crta izrazila je osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je “presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda”.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je novinarima u Beogradu da je prevoženje birača iz unutrašnjosti Srbije, iz mesta u kojima nisu održavani lokalni izbori, bilo daleko veće od prevoza birača koji su dovoženi iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Prema njegovim rečima, migracija birača i menjanje prebivališta iz opština u kojima se ne održavaju lokalni izbori, dešavali su se organizovano.

“Organizovana migracija birača nije ni legalna, ni legitimna. Prijavljivanje lažnih prebivališta radi korišćenja prava glasa u drugom gradu ili opštini je u suprotnosti sa zakonom. Ogranizovano migriranje birača podriva izbornu jednakost i bitno narušava zagarantovano pravo na lokalnu samoupravu”, naveo je Nedeljkov.

Dodao je da je Crta prikupila sva javno raspoloživa imena građana po biračkim mestima, i radili analizu između izbora 2022. i 2023. godine.

“Utvrdili smo da migracija birača jeste bila usmerena pre svega doseljavanjem birača u Beograd, pre svega u 10 od 17 beogradskih opština”, kazao je Nedeljkov.

Crta je, kako je dodao, utvrdila da je na biračkim mestima, na kojima su zabeležili veliki broj novih birača, Srpska napredna stranka (SNS) zabeležila bolji izborni rezultat nego prošle godine, a na mestima na kojima nije bilo novih birača – lošiji.

Kao primere, Nedeljkov je naveo više načina na kojima su građanima menjana prebivališta i biračka mesta i nakon zaključenja biračkog spiska, kao i načina na koji su prijavljivani na adrese u Beogradu.

“Mi smo na ovaj način, kroz svedočanstva pojedinih prestavnika institucija, građana, analizama i posmatranjem na terenu, utvrdili da organizovana migracija birača jeste fenomen koji je uticao na beogradske izbore”, rekao je Nedeljkov.

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević naveo je da je prebivalište zakonom propisano kao poseban i dodatan uslov za dobijanje prava glasanja na lokalnim izborima.

“Zakon jasno kaže da je prebivalište mesto gde se građanin nastanio sa ciljem da u njemu živi, a mi ovde svedočimo da je neko registrovao prebivalište građana bez ispunjenja zakonskih uslova i da je na ovaj način došlo do podrivanja prava na lokalnu samoupravu građana Beograda”, kazao je Dimitrijević.

Ocenio je da tako nešto nije moglo biti urađeno bez službenika MUP-a koji su po zakonu morali da vrše prijave prebivališta u skladu sa procedurama.

“Poseban aspekt je organizovana migracija građana bez njihovog prisustva, manipulacija ličnim dokumentima i zloupotreba njihovih ličnih podataka”, kazao je Nedeljkov i naveo više krivičnih dela koja su izvršena na taj način.

Crta je u saopštenju navela i da je tokom izbornog dana zabeleženo više punktova koji su služili kao logistički centri operacije, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada.

Posmatrači Crte su na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, uočili primere organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača – na Čukarici (10), Novom Beogradu (9), Vračaru (7), Voždovcu (7) i u Zemunu (7).

Zabeležili su da su organizovano pristizali birači iz raznih delova Srbije (iz Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada itd.), kao i sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“To pojačava sumnju da su lokalni izbori strateški raspisani samo u trećini jedinica lokalne samouprave kako bi se omogućile privremene selidbe birača”, naveli su iz Crte.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x