CRTA: Do 16 časova glasalo 42,1 odsto birača, zabeležene brojne nepravilnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Do 16 časova u Srbiji je na izbore izašlo 42,1 procenata birača, što je nešto manje nego prošle godine kada je u istom periodu glasalo 42,4 odsto, saopštila je Crta.

U Beogradu je glasalo 41,4 odsto, što je više za tri posto u odnosu na prošlu godinu, rekao je šef posmatračke misije Crte koja izbore posmatra na hiljadu mesta Raša Nedeljkov i dodao da brojnim mestima stvorila gužva što može potencijalno da izazove tenzije.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u dosadašnjem toku izbornog dana najveću zabrinutost izazvao veliki broj zabeleženih slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta i zemalja.

“Na više punktova u Beogradu primećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mesta u raznim delovima grada. Po dosadašnjim saznanjima Posmatračke misije, Novi Beograd je ‘zbirno mesto’ za glasače iz Bosne i Hercegovine (uglavnom iz Republike Srpske), dok je na teritoriji opštine Palilula uočen veliki broj kombija koji dovoze glasače sa Kosova i Metohije. Organizovano sprovođenje birača zabeleženo je i na Voždovcu i na Zvezdari”, rekao je Nedeljkov.

On je istakao da se uvećava broj prijava za izbornu korupciju – bilo je slučajeva u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača, organizovano sprovedenih na glasanje, po izlasku s biračkog mesta daje novac.

Do sada je Crta u toku izbornog dana uputila pet prijava za krivična dela u vezi s izborima.

Na dva odsto biračkih mesta u Srbiji i tri odsto u Beogradu zabeleženo je neovlašćeno prisustvo trećih lica, dok je paralelno vođenje evidencije notirano je na šest odsto biračkih mesta u Beogradu i četiri odsto u Srbiji.

Nedeljkov je pozdravio reakciju MUP-a koji su priveli jednu od više osoba koje su učestvovale u napadu na Crtine posmatrače u Odžacima, kao i jasnu osudu napada od strane Republičke izborne komisije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x