CINS: Izveštaj Zavoda za zaštitu prirode ukazuje na nestanak zaštićenih vrsta u Rakitskoj reci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija: CINS
Podelite vest

Nakon krivične prijave podnete protiv investitora male hidroelektrane Zvonce u selu Rakita, kod Pirota, Tužilaštvo je zatražilo veštačenje. Zavod za zaštitu prirode Srbije je za potrebe veštačenja izvršio analize na Rakitskoj reci i ustanovio da u jednom delu nekih zaštićenih vrsta više nema, objavio je CINS.

Prema izveštajima Zavoda do kojih je došao CINS, analize su rađene u dva navrata prošle godine. One su pokazale da u jednom delu reke više nema potočne pastrmke i potočnog raka kojih je bilo 2018. godine. Stručnjaci zavoda navode da je došlo do „oštećenja životne sredine u većoj meri i na širem prostoru“.

U zaključku piše i da je ekološki status Rakitske reke drastično narušen „prelaskom iz salmonidne vode sa prisustvom potočnog raka u ciprinidnu vodu sa potočnom mrenom kao jedinim predstavnikom“. To znači da je stanište potočnog raka i pastrmke uništeno, a ove vrste i njihovo stanište su zaštićeni našim zakonom, objašnjava za CINS Jelena Čanak Atlagić, istraživačica na Institutu za biološka istraživanja.

Izgledi za njihov povratak su, kaže Čanak Atlagić, mali ukoliko ne preduzmemo nešto da se stanište vrati u prirodno stanje:

„Narušavanjem staništa ugrožavamo opstanak lokalnih populacija tih vrsta, jer tu više ne postoje uslovi života koji su im potrebni“.

Ceo tekst na CINS

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x