Ciklus filmova novinara i dokumentariste Aleksandra Reljića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto> ZouTube Oslobođenje printscreen
Podelite vest

Ciklus filmova novinara, reditelja i scenariste Aleksandra Reljića biće organizovan iduće sedmice u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Ciklus Reljićevih filmova je deo projekta “Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo”.

U ponedeljak, 18. decembra, na repertoaru je dokumentarni film “Do daske”, koji govori o hapšenju, medijskoj propagandi i zatvorskoj kazni za stilistu i didžeja iz Novog Sada Srđana Švelja, koga su mediji označili “pedofilom” i pre bilo kakve zvanične istrage.

Reljić je ranije agenciji Beta rekao da je suđenje putem medija “nažalost, uobičajena pojava na Balkanu”.

Ocenio je da “tabloidne novine neprestano i nekažnjeno organizuju lov na veštice”.

“Ko god da stane na put moćnicima, momentalno postaje žrtva stigmatizacije tabloidnih medija i uništenih institucija, poput Srđana Švelja, koga su mediji optužili za pedofiliju, iako mu nikada nije ni suđeno za to krivično delo”, kazao je Reljić.

Isto veče, u ponedeljak, biće prikazan njegov dokumentarni film “Odbačeni”, koji govori o dve hiljade Roma i Aškalija, raseljenih sa Kosova, koji žive u novosadskom nehigijenskom naselju Veliki rit,

Oni, ni nakon skoro 20 godina od ratnih sukoba, zbog kultoroloških, religijskih i socioloških razlika, nisu do kraja dobrodošli.

U sredu, 20. decembra, biće prikazan njegov dokumentarni film “Mamula All Inclusive”, koji je sniman sedam godina.

U okviru sniumanja pratio je radove na izgradnji hotela na ostrvu Mamula, koje je u Drugom svetskom ratu bilo pretvoreno u koncentracioni logor.

Kroz taj logor je prošlo više od 2.000 civila, od kojih je na desetine ubijeno, a na stotine je gladovalo, od marta 1942. do septembra 1943. i italijanske kapitulacije.

Crnogorske vlasti su potpisale koncesioni ugovor na 49 godina sa egipatskim tajkunom Samijem Savirisom, da na tom mestu napravi hotelski rizort.

Isto veče biće prikazan i Reljićev dokumentarac “40 tona oslobođenih snova”, koji govori o ženi koja je sa 39 godina ispunila san iz detinjstva da vozi šleper od 40 tona, s ciljem da zaradi dovoljno novca da obezbedi krov nad glavom.

U petak, 22. decembra, biće prikazan Reljićev dokumentarni film “Enkel” (Unuk), koji u fokusu ima priču o Evi Mozes Kor, koja je preživala holokaust i koja je na simbolički način usvojila Rajnera Hesa, unuka zapovednika u logoru Aušvic, Rudolfa Hesa.

Rajner Hes je sa 15 godina, nakon što je shvatio ko mu je bio deda, otišao od kuće i napustio porodicu da bi se kasnije borio protiv antisemitizma, rasizma i ksenofobije.

Eva Mozes Kor je imala deset godina kada je deportovana u Aušvic i sa sestrom bliznakinjom Mirjam bila je podvrgnuta nacističkim smrtonosnim laboratorijskim eksperimentima doktora Jozefa Mengelea.

Nakon projekcije filmova, u petak će biti organizovan razgovor sa Reljićem.

On je autor brojnih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i slično.

Aleksandar Reljić (49) je u novinarskoj karijeri sedam godina radio i za Novinsku agenciju Beta. a radio je i za nedeljnik Nezavisni iz Novog Sada, Agenciju Frans pres i Glas Amerike.

Danas je zaposlen na Radio-televiziji Vojvodine i ima svoju producentsku kući “Core Dox”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x