Advokat Šabić: Apsurdno je da RGZ zaključa podatke u strahu od hakera

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Podelite vest

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je kao neprihvatljivu i štetnu situaciju u kojoj građani i institucije danima ne mogu da koriste usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i dodao da smatra kao zbunjujuće objašnjenje RGZ-a da je zbog navodnih intenzivnih hakerskih napada to preventivno zaključano.

“Sa stanovišta normalnog funkcionisanja društva apsurdno je da se makar i na jedan dan onemoguće praktično svi poslovi koji se tiču tržišta nepokretnosti. Blokirano je sve, od overavanja kupoprodajnih ugovora preko izdavanja lista nepokretnosti do dobijanja građevinske dozvole, ništa trenutno nije moguće”, rekao je Šabić i dodao da to čini ogromnu štetu interesima građana.

Šabić je rekao da je i informacioni sistem RGZ po Zakonu o informacionoj bezbednosti spada u komunikacione sisteme od posebnog značaja i da to podrazumeva posebne mere zaštite kako bi se onemogućili hakerski napadi, te je besmisleno da preventivna mera zaštite bude potpuno stavljanje sistema van funkcije.

“Informacioni sistem RGZ je vrlo skupo plaćen i vlast ga je je ne tako davno predstavljala kao ‘jedan od najboljih na svetu’ a ova situacija neizbežno govori o njegovoj zabrinjavajućoj inferiornosti”, rekao je nekadašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

On je istakao da je obaveza nadležnih da umesto još jedne priče o napadu na Srbiju, bez odlaganja omoguće građanima ostvarivanje prava, a bankama, notarima i advokatima normalno poslovanje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x