Zlatibor prvi iz Srbije među 100 svetskih turističkih zelenih destinacija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

Na ceremoniji u glavnom gradu Estonije Talinu objavljen je spisak 100 najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta prema primerima održivog razvoja, među kojima je i Zlatibor.

Priča o mlekari ”Naša Zlatka” kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima, kojom smo konkurisali, ušla je u ”Top 100 Stories”, u prestižno društvo turističkih centara Japana, SAD, Filipina, država Evropske unije i drugih.

Ovu već na startu uspešnu saradnju sa svetskom organizacijom ”Green Destinations” (Zelene destinacije), koja je organizator internacionalnog izbora ”Top 100 Stories”, predstavnici Turističke organizacije Zlatibor započeli su na ovogodišnjem Sajmu turizma u Berlinu. Tada se rodila ideja da u tome učestvuje i najposećenija planina Srbije. A kako opština Čajetina teži da postane prva ekološka lokalna samouprava u Srbiji, ovo se pokazalo kao sjajna prilika da Zlatibor uđe u izbor zelenih destinacija i da se bori za taj prestižni sertifikat.

Foto: TO Zlatibor

Zato je tim Turističke organizacije Zlatibor, predvođen direktorom Vladimirom Živanovićem, u saradnji sa kolegama iz zlatiborskog „Eko agrara“ pripremio priču o mlekari „Naša Zlatka“, opremljenoj najsavremenijom opremom za preradu mleka i tradicionalnu proizvodnju zlatiborskog sira i kajmaka. Od važnosti je to što se u njoj prerađuje mleko sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Čajetina i time pruža pomoć malim i lokalnim proizvođačima, a posebno bitno što turisti ove proizvode mogu da probaju u ugostiteljskim objektima na ”zlatnoj planini”.

Tim primerom, kojim smo ukazali na uspešno stvaranje lokalnog brenda istovremeno korisnog I za proizvodjače i za snabdevanje turističkog centra, Zlatibor je uspeo da udje medju 100 najboljih na izboru u Talinu, čime smo počastvovani. Treba istaći da je ‘’Green Destinations’’ neprofitna organizacija osnovana u Holandiji s ciljem unapređenja održivog razvoja destinacija i učesnika u turizmu, kao i njihove prepoznatljivosti na svetskom tržištu. Sarađuje s 200 destinacija u više od 80 zemalja sveta, uz dodelu nagrada i sertifikata za destinacije, program dobrih putovanja za preduzeća, kao i 100 najboljih priča o održivosti.

Foto: TO Zlatibor

Razvili su program podrške koji uključuje preko 40 alata za procenu i izveštavanje, uključujući kurseve i obuke. ‘’Green Destinations’’ se drži načela da su mir, univerzalna ljudska prava i socijalna i ekološka pravda osnovni stubovi održivog turizma.

Nakon ovog važnog iskoraka Zlatibor će u narednom periodu kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma, te da bude prepoznat kao zelena destinacija na svetskom turističkom tržištu. Tome u prilog ide što je Republika Srbija u maju ove godine, uz podršku UNDP-a, postala članica Globalnog saveta za održivi turizam, a to otvara mogućnost i Zlatiboru da se razvija u ovom pravcu, te uključi u projekte koje Ministarstvo turizma i omladine planira u narednom periodu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x