ZLATAR: Dragulj turizma zapadne Srbije (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Planina Zlatar je turistički biser zapadnog dela Srbije. U blizini ove planine sa zlatnim sjajem nalazi se kanjon reke Uvac, stanište belog bora i reliktne ptičije vrste na Balkanu – beloglavog supa.

Vazdušna banja kako je još nazivaju, planina Zlatar ima brojne znamenitosti a o prirodnim lepotama Zlatara nadaleko se priča.

Ime ove planine sadrži sve njene blagodeti: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime.

Foto: Luka Stojković, selo Štitkovo

Planina Zlatar broji najveći broj sunčanih dana u Srbiji, uz blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici čine da se u ovom prostoru osećate kao u bajci.kNajviši vrh Zlatara je Golo brdo – 1627 metara nadmorske visine.

Čitav region oko Zlatara čini bogatu turističko-rekreativnu ponudu jer tu su Pešter, manastir Mileševa, manastir Banja, manastir Davidovica, crkve brvnare i Sopotnica.

Vredne kulturno-istorijske spomenike predstavljaju: crkve – brvnare po selima, zgrada stare škole u Radonji, crkva i džamija u Novoj Varoši i drugi belezi i znamenja.

Na prostoru Zlatara nekada davno živeli su Kelti, Rimljani, Sloveni kao i drugi narodi.

Klima na Zlataru pogodna je za lečenje:
kardiovaskularnih bolesti
poremećenog (povišenog ili sniženog) arterijskog pritiska
poremećaja u funkciji perifernog arterijskog krvotoka
psihosomatskih stanja kod kardiovaskularnih oboljenja
povišene masti i šećera u krvi

Blizina planina Zlatibor i Tara daju dobar zamajac turizmu na Zlataru, jer su upravo ove destinacije najposećenije u Srbiji.

Foto: Luka Stojković

Posebnu lepotu ovom kraju daju i Uvačka jezera (Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko) nastala su na reci Uvac, koja izvire ispod planine Ozren.

Vlada Republike Srbije ovaj prostor  proglasila je za Specijalni rezervat prirode Uvac (www.uvac.org.rs) da bi se očuvao i razmnožio beloglavi sup i druge značajne vrste ptica, lovne divljači i ostalog životinjskog sveta, da bi se obezbedili uslovi za ponovno naseljavanje vrsta biljaka, riba i drugih životinja koje su nestale s tog područja, da bi se sačuvala raznovrsnost flore, šumskih i ostalih biljnih zajednica.

SELO ŠTITKOVO koje je zamrznuto u vremenu, vraća u prošlost svojim izgledom očuvanih kuća koje su stare i više od jednog veka godina.

Foto: Luka Stojković

Na putu za selo Štitkovo, je i MANASTIR DUBNICA koji ima svoju duhovnu i istorijsku vrednost, kao i crkvu u selu Radijevići.

Foto: Luka Stojković

Uvačka brana je jedno od najlepših mesta u rezervatu, odakle se mogu fotografisati beloglavi supovi. Na mestu gde je nekada bilo staro hranilište, ove inpozantne ptice lete nisko, što se uvek može iskoristiti za divne fotografije i snimke.

VIDIKOVAC HODŽINA STENA sa svojim veličanstvenim pogledom na Limsku dolinu, uvek ostavi snažan utisak na posetioce.

Foto: Luka Stojković

Vidikovac u selu “Vraneša” sa kog se pruža pogled na Radojinsko jezero, koje je možda i najlepše jezero Uvca. Ovo jezero, pored svoje pripodne lepote u najvećoj meri je očuvalo svoj eko sistem, brojne biljne i životinjske vrste, bistru vodu punu ribe, vrlo je atraktivno za ribolovce, kao i ljubitelje sportova na vodi.

Naša preporuka za smeštaj na Zlataru je Vila Uvac. A njihovu ponudu možete da pogledate OVDE.

Za sve potrebne informacije vezane za ovu turističku destinaciju možete da se obratite Turističkoj organizaciji Zlatar.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x