Ziđin rekonstruiše topionicu u Boru, slede tri meseca obustave proizvodnje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay
Podelite vest

Borska topionica će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja starog i novog sistema, saopštila je danas kompaniji Ziđin Srbija.

Biće završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova, i rešen problem “hvatanja” svih gasova iz konvertorske hale.

U Fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter.

“Nakon modernizacije metalurških agregata, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima”, navodi se u saopštenju Ziđina koji je vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Obustavljanje proizvodnog procesa u Topionici i rafinaciji (TIR) na tri meseca predviđeno je godišnjim planom kompanije, pa se uprkos tome, kako je istaknuto, u 2022. predviđa proizvodnja 85 hiljada tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra.

Kompanija Ziđin Srbija je u prethodne tri godine u poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici investirala 161,5 miliona dolara.

“U TIR-u je prošle godine završena izgradnja sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova i postrojenje je avgusta pušteno u rad. Pokazalo je dobre performanse, pa je ispuštanje gasova na glavnom dimnjaku dovedeno u zakonom definisane okvire, a kvalitet vazduha u Boru je znatno poboljšan”, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x