Ziđin: Na planini Starici pretučen radnik i zapaljena oprema vredna pola miliona evra. Aktivisti tvrde da NISU bili tada u kampu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Majdanpek, 9.09.2022. - Po recima aktivista pokreta "Ne damo Staricu", koji su na grebenu planine Starica iznad Majdanpeka postavili kamp kako bi sprecili miniranje planine, juce ih je napala grupa radnika Zidjina kineske nacionalnosti. Sukob su sprecili pripadnici obezbedjenja firme FTO iz Beograda, koju je angazovala kineska kompanija Zidjin. Povredjeni su aktivisti Nenad Miladinovic i Dragan Dmitrovic. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC)

Kineska kompanija Ziđin (Serbia ZiJin Copper) saopštila je danas da je na planini Starica “grupa kampera” pretukla njenog radnika i zapalila opremu vrednu pola miliona evra.

U saopštenju su naveli i da je do tog incedenta došlo prošle noći, oko 23.00 sata, u reonu Severnog Revira i da očekuju brzu reakciju nadležnih.

“Grupa kampera, koja navodno štiti planinu Staricu od miniranja i tvrdi da brine o životnoj sredini, nanela je telesne povrede zaposlenom u kompaniji RBM i zapalila bušilicu marke Epiroc, vrednosti 520.000 evra”, dodala je kompanija.

Naveli su da je povređeni radnik upravljao bušilicom koja je zapaljena i da je dao iskaz policiji.

Preneli su da je on u tom iskazu naveo da su ga napale tri maskirane muške osobe, u crnim kapuljačama i maskama preko lica, koje su imale samo proreze za oči.

Dodaje se da se u tom iskazu navodi da su oni “bili naoružani metalnom cevi, upaljenim brenerom i pištoljem”.

“Zahtevali su od njega da napusti kabinu bušilice, nakon čega su mu zadali nekoliko udaraca i zastrašivali ga upaljenim brenerom”, piše u saopštenju.

Dodali su i da je  “posle zadobijanja povreda, povređen i uplašen radnik  pobegao”.

“Ovo je još jedan vandalski čin, u nizu mnogih koji su mu prethodili, a koji stvaraju dodatnu napetost i strah i zaposlenih u kompaniji Serbia ZiJin Copper, i stanovnika Majdanpeka”, ocenjue se u saopštenju.

Naveli su da su već obaveštavala javnost o šteti koju trpe, o uništavanju opreme, ugroženoj bezbednosti zaposlenih i onemogućavanju radnog procesa na ovoj lokaciji.

Kompanija je navela i da, “nakon što je slučaj prijavila nadležnim organima, očekujuju njihovu brzu reakciju, kako bi se”, kako su ukazali, sprečila dalja eskalacija vandalskih napada na imovinu i zaposlene.

Traže i da se “detaljno ispita ko ohrabruje ovakve poteze kampera na Starici”, koji su, kako su naveli, zapravo, krivična dela.


Irena Barbulović za Danas: Aktivisti noćas nisu bili na planini Starici

Aktivisti koji na planini Starica tri meseca “kampuju” čuvajući je od miniranja su naveli da noćas nisu bili na toj planini i da ne znaju ko je zapalio mašinu kineske kompanije Zidjin, objavio je Danas.

List je na svom sajatu, pozivajući se na aktiviste, naveo su oni u subotu, kao i nekoliko večeri unazad, oko 20.00 napustili kamp.

“Mi već nekoliko noći unazad nismo na Starici i ne noćimo u kampu jer tokom noći nema miniranja, a na Starici smo samo da bi sprečili miniranje”, rekla je aktivistkinja Irena Barbulović

Kazala je da oni ne znaju ko je zapalio mašinu Ziđina, i da ne znaju ni ko je razrušio njihov kamp.

“Možemo da naslućujemo i pretpostavljamo ko bi to mogao biti, ali nikog ne možemo i nećemo da optužimo – neka policija radi svoj posao”, rekla je Barbulović.

Aktivist Mladen Vladić je kazao da su aktivisti, kada su u nedelju pre podne došli u kamap, videli razbacane stvari i uništen kamp.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x