Zelenović: Odgovorne zemlje su na vreme radile na energetskoj nezavisnosti, naša vlast suprotno

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nebojša Zelenović Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/EV
Podelite vest

Lider Otvorene građanske platforme “Akcija” Nebojša Zelenović ocenio je danas da su mudre i odgovorne države spremnije dočekale energetsku krizu, godinama radeći na svojoj energetskoj nezavisnosti, a da je “naša vlast radila suprotno”.

“Vezala nas je samo za jednog dobavljača gasa, državu Rusiju, dok je sve druge dobavljače, ali i potencijalne izvore energije ciljano zanemarivala, dok je Elektroprivreda Srbije (EPS) destruirana neznanjem i koruptivnim poslovima”, naveo je Zelenović u saopštenju.

Ocenio je da je neprihvatljivo da jedna evropska država, u 21. veku, “nema alternativna rešenja kada je u pitanju snabdevanje energijom, naročito u kriznim situacijama poput ove nastale ruskom agresijom na Ukrajinu”.

“Rešenje je u hitnoj zelenoj tranziciji. Država mora iskoristiti sve raspoložive kapacitete da postane energetski nezavisna i bogata, da uloži u raznovrsne ali zelene izvore energije koji su nam na raspolaganju, kao i domaću proizvodnju hrane, očuvanje čiste vode i prirode”, kazao je on.

Zelenović je istakao da su se “Akcija” i koalicija “Moramo” okupile oko tih ideja i da je zelena tranzicija osnova njihovog političkog programa – Zelenog dogovora za Srbiju.

Kao hitna rešenja na krizu, on je naveo program subvencionisanja prebacivanja domaćinstava na solarnu energiju, hitnu izgradnju alternativnih energetskih centrala na snagu sunca, vetra, vode, bio-mase, geotermalnih izvora i termoizolaciju svake kuće i stana uz podsticaj zamene individualnih ložišta.

“Ove tri mere mogu da podignu privrednu aktivnost u Srbiji do te mere da naš privredni rast bude 10 odsto godišnje”, kazao je Zelenović.

Naveo je i da su neophodne hitne subvencije za poljoprivredu od 200 evra po hektaru uz gorivo bez akciza i đubrivo u pola cene, plodna i ugrožena područja proglasiti za regione zdrave hrane umesto planiranih rudnika i jalovišta, očistiti postojeće kanale za navodnjavanje i subvencionisati gradnju novih sistema, kao i obezbediti pijaću vodu za Zrenjanin i Vojvodinu, navodeći da basena pijaće vode ima ispod Mačve i doline Jadra.

Ocenio je da je voda resurs budućnosti i da već sada vredi više od litijuma, kao i da Srbija ima potencijal da postane “super-sila” u proizvodnji hrane.

“Još uvek ima šansu da uhvati priključak sa razvijenim svetom i krene u zelenu tranziciju, prekine zavisnost od ruskog gasa, od uglja i energenata koji zagađuju vazduh i životnu sredinu i okrene se obnovljivim i čistim izvorima energije. Ovim bi sebi mnogostruko pomogli, ne samo obezbeđujući sebi čistu energiju, manje zagađenja i mnoga nova radna mesta, već i nezavisnu međunarodnu poziciju za dalji razvoj demokratije u našem društvu”, rekao je Zelenović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x