U režiji Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića

Završen dokumentarac „STAZAMA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG“ (video)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Srpska Istorija

Naratori filma o Svetom Vasiliju su učenici OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša. Dokumentarac je realizovan kroz školski program, kao projekat međunarodne saradnje, a u korelaciji predmeta istorija, veronauka, srpski jezik, geografija, likovna i muzička kultura.

Na ovaj način želeli smo da približimo i upoznamo roditelje i učenike, sa ogromnim uticajem, i poštovanjem koje svetitelj ima kako kod nas Srba, tako i kod ljudi drugih veroispovesti, muslimana, rimokatolika i drugih, naglašava Đorđe Bojanić.

Film je preveden i na ruski jezik.

U filmu je prikazano mesto rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, manastir Zavala, manastir Tvrdoš, manastir Ostrog kao i dešavanja 12. maja 1999. u Niši kao i hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu… to je i staza kojom je koračao Sveti Vasilije Ostroški… njegov životni put koji i dalje traje.

O njegovom životnom putu od rođenja do upokojenja zna vrlo malo ljudi, prenosi Đorđe Bojanić

Inače, grad Niš je konačno dobio hram posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Inicijativa za podizanje hrama potekla je od samih građana Niša. I to, kao blagodarnost, za čudesno sačuvanje građana od kasetnih NATO bombi koje su 12.maj 1999. godine, tokom agresorske NATO PAKTA izručene na Niš. Tom prilikom niko nije stradao od građana.

Na ovaj način pokušali smo i da približimo duhovnost i Pravoslavnu veru kojoj, u većini, pripada srpski narod, poručili su autori Đorđe Bojanić i đakon Dejan Jovanović.

Film je urađen bez finansijskih sredstava i dobiti, hvala svima koji su pomogli da ovaj film bude prikazan.

U toku je i izrada filma koji treba biti završen početkom maja, gde će narator biti Boško Kozarski.

Izvor: Srpska Istorija

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x