Zavirite u čarobno kraljevstvo vila i vilenjaka (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Da ime vešte ruke Stana Dinić Skočajić saznala je još kao student, tada je dizajnirala i ručno šila lutke koje je prodavala i tako dolazila do džeparca. Kada je kao urednik književnog programa Niškog kulturnog centra otišla u penziju, ostalo je dovoljno vremena da se posveti svojim vilama i vilenjacima, a inspiraciju za bajkovite likove nalazi u književnosti.

Stana Dinić Skočajić, urednica književnog programa Niškog kulturnog centra u penziji, ima puno hobija, a bira one za koje ima uslova. Kao penzionerka najviše čita i piše, a kada kreira vile i vilenjake uvek ima grižu savesti jer je to na uštrb vremena za čitanje, kaže.

“Ipak, ne mogu bez mojih lutaka jer osim što pišem, imam poriv da materijalizujem, stvorim nešto konkretno, trodimenzionalno. Inače proizvodim samo reči, ali to mi nije dovoljno. Vile me interesuju i kao pojave, a zastupljene su dosta u svetskoj književnosti. Holanđani imaju knjigu “Vile i vilenjaci” koja ima predivne ilustracije”, objašnjava Dinić Skočajić.

Konstrukcija Staninih lutaka je filcana, sa kombinacijom materijala koje naručuje u zavisnosti od zamisli. Lutke su veličine od 30 do 55 centimetara, u stojećem ili sedećem položaju a za izradu jedne potrebno joj je u proseku tri dana. Iako ima mašinu za šivenje, dodaje da su sve sašivene ručno, jer su delovi odeće uglavnom sićušni i potrebna je preciznost koja se dobija isključivo ručnim radom.

“U ovo vreme kada je priroda zaćutana, moje vile nagoveštavaju da dolaze bolji dani. One su deo prirode, hlorofila i ljudske mašte. Najviše volim da sede na hrpi knjiga, a posebno smirenje osećam dok ih stvaram. Kad budu gotove, zaljubim se u svaku, pa mi je žao kad više nisu u mojoj kući”, ističe.

Po njenim rečima, na internetu ima puno zaljubljenika u vile i vilenjake, jer kako koju lutku napravi i objavi fotografije, javljaju se kupci. U svom domu čuva tek nekoliko, ali zato ima mnoštvo fotografija vila i vilenjaka koji više nisu njeno vlasništvo.

 

Vila u južnoslovenskoj mitologiji predstavlja žensko natprirodno biće naklonjeno ljudima. Zamišljana je kao izuzetno lepa devojka zlatne kose i sa krilima, odevena u duge, prozračne haljine i naoružana strelama. Prema narodnom verovanju, izvor njene moći je u kosi, a večno je mlada. Živi daleko od ljudi, po planinama (planinkinje, zagorkinje), pokraj voda (vodarkinje, brodarkinje) ili u oblacima (oblakinje). Verovalo se da se rađa iz rose nekog cveća, kad pada kiša i greje Sunce i kad se na nebu pojavljuje duga. Svoje dvorce, izuzetne lepote i raskoši, gradi na oblacima.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x