Zaposleni u niškom Dečjem kulturnom centru najavili štrajk upozorenja zbog spajanja sa ‘Divljanom’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Zaposleni u Dečjem kulturnom centru (DKC) najavili su da će u petak, 27. oktobra od 12.00 sati organizovati štrajk upozorenja ispred Gradske kuće zbog najavljenog spajanja tog centra sa Ustanovom “Divljana” u Dečji kulturno-obrazovni i rekreativni centar.

Članovi sindikata “Nezavisnost” u DKC-u i ostali zaposleni upozorili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da bi spajanje sa “Divljanom” značilo gašenje ustanove koja postoji 75 godina i gubitak radnih mesta, kao i da tu inicijativu gradskih vlasti prate brojne nepravilnosti.

Kao jedan od razloga za stupanje u štrajk upozorenja naveli su imenovanje Marka Rajića, neformalnog portparola gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i radnika Dečjeg kulturnog centra, za člana Upravnog odbora nove ustanove.

Podsetili su da je osnivačkim aktom Dečijeg kulturno-obrazovnog i rekreativnog centra predviđeno da se jedan od članova UO imenuje iz redova zaposlenih, na predlog reprezentativnog sindikata ili na predlog većine zaposlenih.

“Skupština grada Niša je jula donela odluku o formiranju Upravnog odbora ustanove, a za člana iz redova zaposlenih imenovan je Marko Rajić, radnik DKC-a i bliski saradnik gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. Rajića kolektiv nije izabrao za svog predstavnika i za njega Odbor za imenovanje nije poslao zahtev za izbor”, istakli su zaposleni na juče održanoj konferenciji za medije.

Prema rečima zaposlenih u Dečijem kulturnom centru, u izradi je sistematizacija nove ustanove po kojoj se radnici raspoređuju na 84 radna mesta i to 44 za Dečiji kulturni centar Niš i 40 za “Divljanu”, iako saglasnost postoji samo za 14 radnih mesta.

“Sistematizacijom nove ustanove predviđaju se radna mesta i uslovi koje zaposleni Dečijeg kulturnog centra Niš ne mogu da ispune. Tom sistematizacijom radna mesta su preuzeta iz različitih oblasti javnih službi, od kulture, predškolskog obrazovanja i učeničkog standarda, što zbog različite cene rada, kao i različitih uslova za zaposlene u istoj ustanovi može dovesti do prestanka ugovora o radu”, naglasili su radnici i sindikalisti DKC-a.

Oni su podsetili da Dečiji kulturni centar pozitivno posluje, a da je u poslednjih pet godina “Divljana” imala blokiran račun 1.115 dana, što bi, kazali su, dovelo sigurno do kolapsa novofmirane ustanove.

Dečiji kulturni centar i odmaralište “Divljana” poslovali su kao jedinstvena ustanova do 2010. godine. Početkom prošle godine grad je formirao radnu grupu, koja je trebalo da sagleda da li je isplativo postojanje i poslovanje tih ustanova zasebno ili je bolje da se spoje, a odluka o njihovom spajanju je usvojena decembra prošle godine na Skupština grada Niša.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x