Zaplanjka uz pomoć interneta pronašla brata posle 40 godina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Slađanin brat levo na slici
Podelite vest

Zaplanjka Sladjana Stanković Rajčić (62) pronašla je nedavno brata od strica sa kojim nije bila u kontaktu punih 40 godina i to zahvaljujući jednoj objavi na Fejsbuku,
Ona je u internet grupi „Jel si i ti iz Zaplanje“ postavila svoju fotografiju i zamolila sve iz njenog rodnog kraja koji je poznaju da joj se jave i pomognu joj da pronađe brata kojeg je poslednji put videla na njegovom ispraćaju u vojsku 1982. godine.

Rajčić je kazala da joj se za samo dva dana javilo oko 200 ljudi, a među njima i brat kojeg je tražila, a koji sada živi u Austriji.

„Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam videla njegovu poruku. Sada se čujemo i vidimo svakodnevno preko interneta, a videćemo se „uživo“ na proleće kada bude došao na odmor u Srbiju“, rekla je Rajčić.

Kazala je da su ona i brat odrasli u kraju koji je poznat kao Zaplanje, odnosno na području opštine Gadžin Han, ali ih je, dodala je, „život razdvojio“.

„Ja sam rođena u Gadžinom Hanu, odakle je moja majka, dok je moj otac iz zaplanjskog sela Koprivnica, iz familije Stanković. Kada sam bila četvrti razred osnovne škole preselili smo se u Niš, a 1982. godine sam se udala i sa suprugom otišla da živim u Zaječar. Moj brat od strica je tada otišao u vojsku, a potom u inostranstvo i tako smo se razišli“, objasnila je Rajčić.

Proteklih godina, dodala je Rajčić, pokušavala je da stupi u kontakt sa svojim bratom, ali nije uspevala.

„Zbog posla i porodičnih obaveza nisam imala priliku da često obilazim moje rodno Zaplanje, ali i kad sam odlazila nisam uspevala da pronađem bratovljev telefon. Neki naši rodjaci su u međuvremenu umrli, a oni koji su ostali da žive tamo imali su stare brojeve telefona“, rekla je Rajčić.

Kako je kazala, sada sa nestrpljenjem očekuje proleće, kada će zajedno sa bratom obići rodbinu u Zaplanju i grobove svojih predaka.

„Oboje se unapred radujemo tom susretu. Godine razdvojenosti nisu uticali na naše uzajamno poštovanje i bliskost. U našoj familiji se poštovanje učilo i prenosilo „sa kolena na koleno“. Brat je uvek pratio sestru, bio je njen zaštitnik i ponosio se njome“, izjavila je Rajčić.

Istakla je da i pored toga što već četiri decenije živi u Zaječaru odakle je njen suprug, Zaplanjci je nisu zaboravili, mnogi je prepoznaju kada ode tamo i još veći broj njih joj se javio preko Fejsbuka.

Zaplanje je, dodala je, i dalje nedostaje, jer je u tom divnom kraju odrasla i tamo joj žive svi rođaci.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x