Zahtevi organizatora protesta protivustavni

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Tanjug
Podelite vest

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ponovila je danas da protesti, koji su juče i prošlog vikenda održani u Srbiji, nemaju veze sa ekologijom i ocenila da su zahtevi organizatora protesta protivustavni.

Brnabić je, u izjavi za novinare nakon promocije novog portala green.gov.rs u Kancelariji za IT i eUpravu, navela da je jedan od zahteva da se povuče Zakon o referendumu i objasnila da se on menja kako bi se uskladio sa važećim Ustavom iz 2006. godine.

“Ustav iz 2006. godine ne predviđa prag za referendum, a Zakon o referendumu iz 1994. godine predviđa prag, mi samo usklađujemo Zakon sa Ustavom. Ovim protestom se traži da ja ne poštujem Ustav i zakone naše zemlje”, objasnila je predsednica Vlade.

Ona je dodala da je na strani vladavine prava, da će kao premijerka nastaviti da poštuje Ustav i zakone svoje zemlje i da neće da dozvoli da se to promeni pa makar i milion ljudi izašlo na ulice.

Da su ovi protesti politički, a ne građanski, kako je navela, pokazuje i prisustvo pojedinih predstavnika opozicije, u čije je vreme i donet Ustav 2006. godine, po kome se sada usklađuje Zakon o referendumu.

Brnabić je, kada je reč o drugom zahtevu protesta – povlačenju Zakona o eksproprijaciji, rekla da će se izmene i dopune tog zakona naći na sednici Vlade Srbije u četvrtak, dodajući da je predsednik Srbije dao nalog da se produže određeni rokovi.

“Videćemo šta je još problematično, s tim što kada je taj zakon bio na javnom uvidu, u tome nisu učestvovale organizacije koje se danas žale”, napomenula je premijerka.

Prema njenim rečima, u razgovoru predsednika Vučića i meštana sela Gornje Nedeljice video se njihov strah zbog mogućeg otvaranja rudnika, ali im je i predsednik dao uverenje da se rudnik neće otvarati bez studije uticaja na životnu sredinu i da će na kraju građani odlučiti da li će biti otvoren, ili ne.

Brnabić je navela da je Rio Tinto u Srbiji 18 godina, da je došao u vreme prethodne vlasti, koja je omogućila istražno pravo toj kompaniji.

“Ništa se neće desiti dok ne vidimo procenu uticaja na životnu sredinu. Međutim, da bismo mogli da omogućimo tu studiju, moramo da promenimo Zakon o rudarstvu”, zaključila je Brnabić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x